A törvényjavaslat korlátozná a közutak mentén elhelyezhető hirdetőtáblákat - a jelenlegi táblákat a javaslat elfogadása esetén le kellene szerelni. A kormány egyelőre eltökélt ebben a kérdésben - ám nem kizárt, hogy a reklámszakma megpróbálja a vita alatt puhítani a szigorítást. A kormány eddig nem találkozott ellenállással ebben a kérdésben - ezért ezt egyelőre közlekedésbiztonsági kérdésként kezeli.


Szintén a törvényjavaslat szabályozná a tömegközlekedési eszközökön elhelyezhető kamerák kérdését - erre eddig adatvédelmi okokból nem volt lehetőség. A törvény elfogadásával ez az akadály elhárulna. A javaslat az adatvédelmi biztos korábbi ajánlásának felel meg - vagyis ha a közlekedési eszközön elhelyezett kamera nem rögzít bűncselekményt, akkor a felvételt 72 órán belül meg kell semmisíteni.


A javaslat lehetővé tenné, hogy a gépjárművek vizsgáztatása során a közlekedési hatóság visszatarthassa két órára a járművet. Jelenleg a vizsgák többségét magáncégek végzik, ám egyes esetekben a közlekedési felügyelet szakértői személyesen is ellenőrizni szeretnék a vizsgált autót illetve a vizsga hitelességét. Azért lehetne a jövőben két órára visszatartani a gépkocsikat, hogy a közlekedési hatóság emberei a helyszínre kiszállhassanak.


A gazdasági bizottság a javaslatcsomagot vitára alkalmasnak találta - így azt még az idén elfogadhatja a parlament.