Eltűnőben a magyar tehervasút is

Évente 65 ezer vonat tűnhet el, ha nem találnak megoldást a hazai vasúti árufuvarozás egyik legdominánsabb részének veszteségességére. Az egyes kocsis fuvarozás állami támogatások nélkül életképtelen lenne - írja a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2019. május 15. szerda, 08:14
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az állami támogatás jelenlegi szintje mellett további támogatásra van szükség, mert masszívan ráfizetéses a mintegy 700 céget kiszolgáló egyes kocsis fuvarozás. Ha a támogatási rendszer nem változik, két éven belül veszélybe kerül ez a szállítási mód, amelynek a kiesését csak évi 300 ezer kamionnal lehetne pótolni - írja az újság.

Az e fajta szolgáltatás azért drágább, mert a vonatok többször megállnak és egyesével kell leválasztani a kocsikat. Sőt, néha újakat is rájuk kell kapcsolni a szerelvényekre. Viszont ez adja a magyar vasúti szállítmányozás 20-25 százalékét, évi 12 millió tonnát. A jelenlegi állami támogatási rendszer anomáliái miatt az egyes kocsis fuvarozásban érdekelt vállalatok a segítség csak egy részét tudják kihasználni, így át kellene szervezni a támogatási módot - írja a problémáról a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK