Eltűnt a magyar infláció!

Idén augusztusban csupán 0 százalék volt az év/év pénzromlás.
Napi.hu, 2015. szeptember 8. kedd, 09:00
Fotó: Napi.hu

Idén augusztusban az előző év azonos időszakához képest változatlan maradt a fogyasztóiár-színvonal - adta hírül a KSH. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké és a háztartási energiáé csökkent.

A piac 0,1-0,2 százalékos év/év adatra számított. Júliusban az infláció még 0,4 százalék volt.

Így idén január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Egy év alatt sokat drágult a gyümölcs, olcsó lett a sajt és a benzin

Az utóbbi egy évben az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül többek között nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (17,2 százalék), az étolaj (7,7 százalék) és a tojás (5,9 százalék) ára, csökkent a cukoré (-9 százalék), a tejé (-11,2 százalék), a sajté (-10,9 százalék), valamint a liszté (-4,9 százalék). A szeszes italok, dohányáruk 3,9 százalékkal drágultak.

A szolgáltatásokért átlagosan 1,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 5,6 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,3 százalékkal drágultak, miközben a ruházkodási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.

A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 4,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy hónap alatt olcsóbb lett a gyümölcs és a benzin

Az utóbbi egy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,3 százalékos árcsökkenésének következményeként. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára nem változott az előző hónaphoz képest.

A szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatások 1,1 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Az egyéb cikkek ára átlagosan 2,5 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,5 százalékkal.

Fogyasztóiár-indexek augusztusban
MegnevezésElőző hó = 100Előző év azonos hó = 100
Fogyasztóiár-index99,4100,0
Harmonizált fogyasztóiár-index99,4100,1
Maginfláció (szezonálisan kiigazított)100,1101,2
Nyugdíjas fogyasztóiár-index99,5100,6
Forrás: KSH

HOZZÁSZÓLÁSOK