Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban 0,4 százalékkal mérséklődött az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékos növekedést jelzett. Az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal elmaradt a termelés az előző év azonos időszakáétól.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint vegyes képet mutatnak a májusi ipari termelési adatok. Egyrészt várható volt a "Mercedes-hatás" jelentkezése az ipari termelésben, azonban ez a korábban vártnál fokozatosabban, lépcsőzetesen jelenik meg, így a májusi járműgyártásban még nem igazán látszik. Hozzátette: további felfutás lehet a járműgyártásban július közepétől, amikor elindul a második műszak bevezetése a kecskeméti Mercedes gyárban.

Az élelmiszeripar, és azon belül a húsfeldolgozás felfelé húzta az ipari termelést, vélhetően például a Gallicoop pulykafeldolgozó és a Master Good által korábban bejelentett kapacitásbővítésnek köszönhetően - emelte ki Suppan Gergely. A híradástechnikai berendezések gyártása azonban ismét visszaesett, így összességében vegyes képet mutat a termelés - mondta.

Bár az új megrendelések kissé visszaestek, a rendelésállomány továbbra is stabil - jelezte. Az elemző szerint a gyenge külső és belső kereslet miatt a növekedés várhatóan visszafogott lesz az év hátralevő részében. Az év egészére a TakarékBank 2,5-3 százalékos ipari termelésnövekedéssel számol.

Eltűnt a növekedés

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint idén eltűnt a növekedés a magyar iparból, és a májusi adatok alapján is stagnálás közeli állapotban van, bár a kiigazított számok emelkedést mutatnak.

Ő is ellentmondásosnak nevezte a feldolgozóipari folyamatokat: a termelés körülbelül ötödét kitevő járműgyártásban az év egészében kitarthat a növekedés, míg a hasonló részarányt képviselő elektronikai termékek gyártásában tovább folytatódhat a termelés visszaesése, amely tavaly április-május óta tart. Hozzáfűzte: épp emiatt a bázisadatok lassan segítenek abban, hogy ne legyen nagy csökkenés. Török Zoltán szerint összességében továbbra is fennmarad ez a kettősség: a járműgyártás kibocsátása nő, az elektronikai termékeké pedig csökken.

Hangsúlyozta: az élelmiszeripar bővülése főképpen a forint gyengülésének köszönhető, amely - az import megdrágulása miatt - versenyhelyzetbe hozta a magyar termelőket a hazai piacon, és mivel álláspontja szerint nem lesz forinterősödés az év második felében, ez a hatás kitarthat év végéig.

Török Zoltán az év hátralévő részére 1-3 százalék közötti termelésbővülést vár.