A Napi Gazdaság szerdai számának cikke


A szőlőültetvények összterülete 2001-hez képest mintegy 9 százalékkal csökkent, ami elsősorban a borvidékeken kívüli ültetvények fölszámolásából adódott: az adatok szerint előbbieken mindössze három, utóbbi kategóriában azonban már 44 százalékos területcsökkenést mértek a Központi Statisztikai Hivatal adatfelvevői 2009-ben.


A 2001-es teljes körű szőlő- és gyümölcsültetvény-összeírást követően Magyarországnak először 2009-ben kellett uniós tagként megfelelnie a szőlőterületekkel kapcsolatos uniós adatszolgáltatási kötelezettségeinek, amelynek során a legalább 500 négyzetméter nagyságú, összefüggő, egy időben telepített és egységes művelésmóddal rendben tartott szőlőterületeket vették figyelembe.


Ennek előzetes adatai szerint Magyarországon 83,555 ezer hektárnyi szőlőültetvény van, ami túlnyomórészt a 22 borvidéken található. A legnagyobb továbbra is a kunsági borvidék, itt található a szőlőterületek 32 százaléka, míg a legkisebb, alig egyszázalékos területi aránnyal a pannonhalmi - legutóbb még a somlói - állt a lista végén.


A borvidékeken kívüli ültetvények száma ez idő alatt kétharmadára mérséklődött, míg a borvidékeken 20 százalékkal növekedett. Az átlagos ültetvényméret tavaly országosan 0,65 hektár volt, ami 60 százalékkal haladta meg az előző adatfelvételkori méretet. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent mind a kisméretű (0,05-0,09 hektáros), mind a nagyméretű (30 hektáros és afölötti) ültetvények összterületének aránya is. Utóbbi országosan alig több mint két százalék, a legnagyobb arányban (15,4 százalék) pedig a fél és egy hektár közötti nagyságú ültetvények képviseltették magukat, több mint 13 ezer hektáron. Vagyis az elmúlt évtizedben aprózódtak az ültetvények. A legtöbb kisparcella a zalai, míg a legtöbb 30 hektár fölötti ültetvény a tolnai borvidéken található.


A kor szerinti összetételben nem volt jelentősebb változás: hasonlóan a 2001-es összeírás idejéhez, a szőlőterület 56 százalékán voltak 10-19 év közötti tőkék. Csökkent a háromévesnél fiatalabb területek nagysága, a korábbi hat százalékhoz képest tavaly csak az összterület másfél százaléka volt.


A legtöbb fiatal ültetvény a bükkaljai, míg a legkevesebb a zalai borvidéken található. A harmincévesnél idősebb szőlőterületek nagysága ugyancsak mérséklődött, területi arányuk 23-ról 10 százalékra módosult. A legnagyobb arányban, a teljes borvidék 24 százalékán szintén Bükkalján fordulnak elő, míg legkevésbé Etyek környékén jellemzőek. Mindebben vélhetően a szőlőkivágási és -telepítési támogatások alakulása és vontatott kifizetése mellett az is közrejátszik, hogy egyre kevesebb a termelők e célra fordítható önereje.