Eltűntek a szegények Debrecen gettójából

Szociális városrehabilitációra kapott pénzt Debrecen, mára azonban eltűntek a szegények az érintett területről - írja az mfor.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 23. szombat, 16:58
Fotó: Shutterstock

Tavaly nyár közepén lépett életbe a támogatási szerződés, mellyel a debreceni önkormányzat 590 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott "Szociális városrehabilitáció a Nagysándortelep-Vulkántelep" jogcímen. Az eredeti pályázattól való elállás és a támogatás felhasználása a február 21-én esedékes testületi ülés egyik napirendi pontjaként szerepelt - írja az mfor.hu.

A program keretén belül 30 lakóegység helyreállítását vállalták, ebbe a 30 bérlakásba, felújított lakóegységbe olyan családokat költöztetnének, akik szociális munka keretében egyéni fejlesztési tervvel érintettek.

Az előkészítő szociális munka keretén belül felmért szegregációval érintett, illetve veszélyeztetett területen élők között azonban még öt olyan családot sem találtak, akik a programba bevonhatók lettek volna. A programba való bekerülés feltétele ugyanis az, hogy az új lakóegységbe költözés előtt legalább egy évvel életvitelszerűen az érintett veszélyeztetett területen kell élnie a családnak. Az előzetes felmérés alapján azonban az előírt feltételek és indikátorok nem teljesülnek. Vagyis a debreceni gettóként is ismertté vált területekről eltűntek a szegények, 590 millió forint pedig így hirtelen felszabadult.

A Cívishírre hivatkozva azt írja a portál, hogy bár élnek még nehéz sorsúak a gettóban, de azért nem találhattak a feltételeknek megfelelő családokat, mert a korábbi évtizedekben az önkormányzat is igyekezett a nem szívesen látott személyektől felvásárolni az ingatlanokat, illetve a piaci ingatlanfejlesztések is nagyon sok szegény családot "üldöztek el" a területről.

A polgármester így most azt javasolja, hogy ezt a pénzt inkább az "Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése" tárgyú felhívásra csoportosítsák át.

HOZZÁSZÓLÁSOK