A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint a korábban bejegyzett mintegy 1950 üzemanyag-forgalmazó közül csak 132 váltotta ki a koncessziós engedélyt a törvény által meghatározott november elejéig.

A törvénymódosítás célja, hogy megakadályozza az adócsalásokat. Szakértői becslések szerint ezek évente mintegy nyolcmilliárd koronával rövidítik meg az államkasszát.

Míg a nagy forgalmazók, tehát a nemzetközi konszernek megértéssel fogadták a módosítást, a kisebb forgalmazók élesen tiltakoznak ellene, és azt állítják, hogy a kötelező 20 millió koronás (mintegy 224 millió forint) kaució csődbe viszi vállalkozásaikat. A most nyilvánosságra hozott adatok a gazdasági lap szerint igazolják az aggodalmakat.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a közelmúltban a szenátorok egy csoportja is, amely a témában beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz. A testület eddig még nem foglalkozott a kérdéssel.

A cseh hatóságok kimutatása szerint a több mint 1900 bejegyzett üzemanyag-forgalmazó cég közül a valóságban már évek óta csak mintegy 400-500 cég van a piacon. Az üzemanyag-forgalmazással valóban foglalkozó cégek számának csökkenése a hatóságok szerint nem olyan drasztikus, mint azt első ránézésre a statisztika mutatja.

A 20 millió korona a szakminisztérium szerint egy közepes cég havi forgalmának felel meg.

Ivan Indrácek, a kisebb forgalmazókat tömörítő üzemanyagtöltő állomások szövetségének elnöke szerint rendszeridegen elemről van szó, és hasonló szisztéma csupán két vagy három európai országban létezik.

"Az adócsalást hatékonyabb módszerekkel is meg lehet előzni. A kaució nagy egyenlőtlenséget hoz létre a piacon, ami káros a piaci verseny szempontjából. A kisebb vállalkozások ezt a terhet nehezen bírják ki" - jelentette ki Indrácek. A prágai gazdasági sajtó attól tart, hogy áremelkedést vonhat maga után, ha a nagyobb forgalmazók tovább erősítik piaci pozícióikat.