Az Ybl Egyesület megvalósította azt, amit számos politikus a rendszerváltás óta követel: eltüntette Marx Károly szobrát a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületéből - derül ki az atlatszooktatás.blog.hu-n megjelent cikkből. Az egyesület - amelynek fővédnöke Áder János államfő, védnöke Pintér Sándor belügyminiszter - honlapján virtuális túrákon mutat be Ybl által tervezett épületeket.

Ezek között látható az egyetem egy részének otthont adó Fővámház. Az épület híres aulájában körbe forgó képsorról azonban kiretusálták Marx Károly szobrát. (A bemutatót itt tekintheti meg.) A szobor eltávolítása érdekében erős nyomás nehezedett a közgazdasági egyetem akkori vezetésére az 1990-es választások után, ám a rektorátus Marx közgazdaság-tudományban betöltött szerepére hivatkozva ellenállt a politikai támadásoknak.

Kép: Forrás: Ybl2014.hu

Akkor került viszont az aulába a földrajztudós-politikus Teleki Pálról megemlékező emléktábla. Ezt hónapokig húzódó vita előzte meg, ugyanis az oktatók egy része Teleki antiszemita múltja miatt nem tartotta jó ötletnek a Marx-szobor ilyenfajta ellensúlyozását. Az egyetem vezetősége viszont Teleki földrajtudósi teljesítményét és politikusi példamutatását hangsúlyozta. Mások azzal érveltek, hogy számos európai nagyvárosban békésen megférnek egymással erősen vitatható múlttal rendelkező történelmi személyiségek emlékhelyei.

Idén év elején a KDMP és ifjúsági szervezete, az IKSZ indított hadjáratot a Marx-szobor ellen. Rétvári Bence, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára részletesen érvelt a szobor eltávolítása mellett, ám az Átlátszó Oktatás blogja úgy találta, hogy mondandója nem kellően megalapozott.

Az aulából nem retusálták ki a modern hangszórókat, Teleki Pál miniszterelnök emlékplakettjét és a Nagy Imrének emléket állító emlékművet sem. Az Ybl Egyesület tehát nyilvánvalóan nem az eredeti állapot felmutatását tűzte ki célul, csak Marxnak jutott különleges bánásmód - hívja fel a figyelmet az Átlátszó Oktatás tudósítása.