Elvehetik a cafeteriát több alacsony keresetűtől - reagált a KLIK

Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalakulás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – írja a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2016. november 14. hétfő, 08:25
Fotó: Napi.hu

A lap szerint ez az intézkedés pont az olyan alacsony keresetük miatt kiszolgáltatottabb dolgozókat érinti, mint amilyenek a takarítók, a portások, a gondnokok vagy a karbantartók. A Klik azt közölte, hogy üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. Az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak.

Miután a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében.

Reagált a KLIK
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő, de eddig az önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények működtetői feladatait 2017. január elsejével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok. Téves az államosítás fogalmát használni, mivel az önkormányzatok maradnak továbbra is az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok csak a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem! Az átadás - átvételről szóló megállapodásokat helyi szinten, a tankerületi központok kötik meg az érintett önkormányzatokkal december 15-ig. Ezeknek az egyeztetése jelenleg is folyamatban van. A tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról a vonatkozó jogszabályok keretei között ők maguk dönthetnek a költségvetésük függvényében. Az önkormányzatok különböző konstrukciókban látták el eddig a működtetési feladatokat - kiszervezték, a Munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó vagy közalkalmazotti jogviszonyban lévő dolgozókkal végeztették a munkát, ezért tankerületi központonként is más és más szerződések jönnek létre. Helyi szinten, az ottani igényeknek és lehetőségeknek megfelelően születnek meg a gazdálkodással kapcsolatos döntések is. A fentiek következtében nem lehet a jövőbeni átlagfizetéseket, egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét, azok országos átlagát a megállapodások véglegesítése, illetve a fenntartói döntések meghozatala előtt meghatározni.

HOZZÁSZÓLÁSOK