Még meg sem kezdődött a 2014-es költségvetés tervezett parlamenti vitája - erre a rendkívül izgalmas momentumra csütörtök reggelig kell várnunk -, de már meg is érkeztek az első - ellenzéki - módosító javaslatok. Minden költségvetésben van egy vörös posztó, amire az ellenzék lőni próbál: ez idén kétség kívül a stadionmilliárdok. Mint azt mi is többször megírtuk csak a 2014-es költségvetésben 70,9 milliárd forintot költenek adófizetői pénzekből ezekre a programokra - nem számítva a Kossuth téri rekonstrukció 18 milliárdos számláját.

A kormánynak ugyanakkor már papírjai van arról, hogy a nagyívű stadionépítkezéseket még a kormánypárti szavazók többsége is szimpla pénzszórásnak tekinti. A Republikon Intézet felmérése szerint a teljes népességben 18 százalék támogatja stadionprogramot, de még a kormánypárti szavazók körében is kisebbségben vannak a támogatók a maguk 39 százalékával, 58 százalék pedig elutasítja a kormány sportoffenzíváját.

Esélytelen javaslatok

Parlamentben független képviselőként - egyébként meg a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló - Szabó Tímea és Scheiring Gábor jó ütemérzékkel 10 önálló javaslatból álló csomagot nyújtott be a parlamentnek, amely társadalmilag elfogadottabb célokra fordítaná a stadionmilliárdokat. Az ellenzéki képviselői javaslatok elfogadásának természetesen akkora az esélye, mint hóembernek a kánikulában, hiszen nem volt példa arra az elmúlt három évben, hogy a parlamenti többség érdemi - milliárdos átrendezést javasló - ellenzéki javaslatot befogadott volna.

A program személyesen a kormányfő ízlését tükrözi, ráadásul többségükben már folyamatban lévő beruházásokról van szó, - így bármekkora is az elutasítottsága ezen kiadásoknak rendkívül csekély az esélye annak, hogy a kétharmaddal rendelkező Fidesz-frakció ezeket, vagy bármely hasonló javaslatokat átengedne a parlamenten.

Az PM-es képviselők nem a teljes 71 milliárdos összeget, hanem annak csak egy részét 14 milliárd forintot vonnának el az tervezett Szombathelyi Arénától, a sóstói, a diósgyőri, debreceni stadionoktól, illetve a "Nemzeti Stadionfejlesztési Programtól", további 41,2 milliárd forintot viszont az állami média támogatásától vonnának meg, amelynek működésére 69,8 milliárd forintot szán a kormány költségvetési javaslata. Így összesen 55,2 milliárd forintos átcsoportosításra tettek javaslatot.

Egyetemekre, közoktatásra

Az ellenzéki képviselők jellemzően szociális területre költenék az így felszabadítható pénzeket: óvodai, korai fejlesztői szolgáltatások, a gyermekétkeztetés támogatása - akár a hétvégi közétkeztetést is bevezetve az arra rászorulók körében. A PM-es képviselők 7,8 milliárd forintból megoldanák a gyes inflációval való indexálást, azaz 2,4 százalékos emelését, de javaslatot tettek a családi pótlék hasonló mértékű emelésére is, amelynek összege 7-8 éve változatlan.

A képviselők 17 milliárd forinttal növelnék az egyetemek támogatását, az indoklás szerint így bővíthető lenne a felsőoktatási keretszám, amely az elmúlt években csökkent jelentősen a bekövetkezett átalakítások következtében. Másfél milliárddal támogatnák a gyes/gyed/gyet mellet egyetemen tanulókat, így számukra is teljesen ingyenes lehetne felsőoktatás. A közoktatás finanszírozását 8 milliárd forinttal emelnék a képviselők, szerintük ebből megoldható lenne tankötelezettségi korhatár 18 évre való emelése.

Vitaható kiadási tételek a 2014-es büdzsében (milliárd forint)
Országgyűlés
Képviselő-testület váltással kapcsolatos kiadások3,1
Kossuth tér rekonstrukciója17,4
Országgyűlési Őrség2,5
Pártok támogatása3,8
Pártok Kampányköltségei6,0
Közszolgálati média büdzséje69,8
Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal7,0
Miniszterelnökség
Nemzetstratégiai Kutató Intézet1,3
Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet0,3
Nemzeti Örökség Intézete0,3
Veritas Intézet0,3
Kormányfői protokoll0,5
Kormányzati kommunikáció1,7
Konzultációk kiadásai1,6
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumával együttműködő szervezetek támogatása
0,6
Vidékfejlesztési Minisztérium
Nemzeti Öntözési Ügynökség0,6
Szilvásváradi Lovasközpont fejlesztése1,5
NGM
Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal1,0
Eximbank Zrt. tőkejuttatása18,0
NFM
Infokommunikációs szolgáltatások, konszolidáció17,2
Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működtetése0,5
EMMI
A Budapesti Tavaszi Őszi Fesztivál támogatása1,8
Sportági fejlesztési koncepciók, sportegyesületek konszolidációja10,9
Győr Aréna beruházás4,9
Debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion1,7
Nemzeti Stadionfejlesztési Program12,0
Nemzeti Olimpiai Központ20,3
Tüskecsarnok és új uszodakomplexum3,7
Nemzeti Kézilabda Akadémia támogatása2,3
Szombathelyi sportcélú beruházások4,6
Székesfehérvári Sóstói Stadion4,5
Magyar Művészeti Akadémia4,5
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Ferencvárosi labdarúgó stadion fejlesztése8,3
Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye6,2
Összesen240,6
Forrás: költségvetési javaslat