Elveszik a munkát a migránsok? - Itt a KSH válasza

Egyszerűen nincs annyi, nem magyar anyanyelvű bevándorló Magyarországon - illetve olyan nehéz őket elérni -, hogy bármiféle, statisztikailag megalapozott, határozott kijelentést lehessen tenni például arról, elveszik-e bárkinek a munkáját. Az viszont biztos, hogy amennyiben munkavállalási célú migrációról beszélünk, az jelenleg Magyarországról kifelé irányuló folyamatot jelent, vagyis a munkát keresők nem ide jönnek, hanem innen mennek el.
Napi.hu, 2015. június 19. péntek, 18:05
Fotó: Napi.hu

Egy évvel ezelőtt vizsgálta a KSH a 15-64 éves népességben a migránsok helyzetét, demográfiai jellemzőit. Első generációs migránsnak a hazai népesség Magyarország jelenlegi határain kívül született részét tekintették, második generációsnak pedig az előző csoport gyermekeit. A migránsok 82 százaléka volt magyar anyanyelvű, vagyis áttelepülő, tehát nem klasszikus értelemben vett migráns.

A "valódi" migránsok, vagyis a hazánkban élő, ám magyar állampolgársággal nem rendelkezők kb. 140 ezer fős táborával szemben a KSH adatfelvétele mindössze 33 ezer fős létszámot becsült. E jelentős alulszámlálás egyik oka a Magyarországon élő külföldiek sajátos területi koncentrációja, amit a statisztika általános mintakijelölési gyakorlata nem tud figyelembe venni, de szerepet játszott benne a külföldiekre jellemző, az átlagot lényegesen meghaladó meghiúsulási arány is. Éppen ezért migránsok eleve kicsi sokasága és az alulszámlálás miatt a migránsfelvétel adataiból levonható következtetéseket a szokásosnál is óvatosabban kell kezelni - hangsúlyozza a KSH.

Az adatfelvétel szerint Magyarországon 126,3 ezer első generációs migráns él, ebből 33,2 ezren voltak külföldi állampolgárok, további 98,7 ezer fő második generációs migráns volt, vagyis ők azok, akiknek mindkét, vagy legalább az egyik szülője nem magyarországi születésű. A menekültként hazánkba érkezettek száma alatta volt a statisztikailag értékelhetőnek. A Magyarországra költözés leggyakrabban említett oka a családi ok volt, ezt követte a munkavállalási szándék 26 százalékkal, ami a már konkrét munkát találókkal együtt 36 százalékos értéket jelent. A tanulást 7 százalék jelölte meg a migráció okaként.

 

  • Az első generációs migránsokra enyhe nőtöbblet jellemző, azonban ezen belül a nem magyar állampolgárságúak esetében az arány kiegyenlített.
  • A magyar állampolgárságú első generációs migránsok életkor szerinti összetétele hasonlít legjobban a teljes népességéhez, de esetükben a 40-49 év közöttiek aránya érdemben nagyobb.
  • Az első generációs nem magyar állampolgárok között viszont a fiatalabbak - a 25-39 éves korosztályba tartozók - erősen felülreprezentáltak.
  • A második generációs migránsok kor szerinti megoszlása sajátos, a teljes népességre jellemzőt jóval meghaladó a 15-19 évesek (ők lehetnek a 40-es éveikben járó első generációs migránsok gyermekei), illetve az 50 éven felüliek aránya.
  • A kormegoszlás különbsége, a fiatalok (elvileg még középiskolába járók) magas aránya részben magyarázatul szolgál arra, hogy miért magas a második generációs migránsok között a legmagasabb végzettségként alapfokot megjelölők aránya.
  • Az első generációs migránsok átlagos iskolázottsági szintje állampolgárságtól függetlenül meghaladja a teljes népességét. A nem magyar állampolgárságú migránsok 33, a magyar állampolgárságúak 29 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezett, szemben a teljes népesség 20 százalékos arányával.
  • A nem magyar állampolgárságú első generációs migránsok 67 százalékát Közép-Magyarországon (jellemzően Budapesten) írták össze, de a magyar állampolgárságúak 44 százalékának lakóhelye is ebben a régióban található, szemben a teljes népességre jellemző 30 százalékos átlaggal.
  • Az életkor és iskolai végzettség szerinti megoszlástól nem függetlenül az első generációs migránsok foglalkoztatási rátája érdemben magasabb, a munkanélküliségi rátája kisebb a teljes sokaságra jellemzőnél.

 

A KSH adatfelvételéből az is kiderült, hogy több mint 190 ezer Magyarországon született magyar állampolgár élt már külföldön az elmúlt 10 évben, közülük 152 ezren ott is dolgoztak, 110,5 ezernek több mint hat hónapig tartó folyamatos munkája volt. Utóbbiak közel fele, 46,6 ezer fő az adatgyűjtés időszakában is külföldön dolgozott. A külföldön dolgozók/dolgozottak háromnegyede férfi, döntő többségük 25-45 év közötti, körükben alulreprezentált a szellemi foglalkozásúak aránya.

Mindez azt jelenti, hogy az ezredfordulót követő évtized végétől lendületet vett munkavállalási célú migráció jelenleg még alapvetően csak kifelé irányuló folyamat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2015.06.21 09:59

@Tomi31:

Nem kell neked a keresztény vallás? Akkor javaslom költözz valami arabus országba. Pár hét múlva érezni fogod a különbséget!

A halálbüntetésre meg szükség van. Ez nem vallási kérdés, hiába akarod összemosni vele.
Nem mindenki érdemli meg, hogy élhessen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.06.21 09:55

@ptiszai:

Kik azok?
Azok akik téged fizetnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.06.21 09:42

Az EU-ban szabad munkaerő,tőke,árú mozgás van.Ilyen szerződés egy arab vagy afrikai országgal sincs.Tehát egy angliában munkát vállaló magyart,és ide betelepülni,dolgozni akaró(bár ezt erősen kétlem)arabot,afrikait összehasonlítani nincs értelme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.06.20 18:49

ptiszai
Némi különbség, hogy ausztriába magyarokat behívták kiszámolt munkaerőhiányra
képzett embereket, ide meg a tomboló munkanélküliséghez további inaktív tömegek pályáznak (kényszermunka nem munkahely), ráadásul többszáz éve egy közösség voltunk ausztriával, és nem határáttöréssel mennek a magyarok, amellett uniós alapjogukat gyakorolják,sikerült a körtét a villanykörtével hasonlítani. Háttérügyben igaz, hogy a háttérhatalom orbánnál bujkál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.06.20 18:42

Jó lenne itt egy tényleges tényfeltárás,mert beszél erről mindenki,nézete,idegállapota,egzisztenciája alapján.
Én úgy gondolom hogy kéne egy pontos felmérés arról akik hazánkban letelepültek,honnan jöttek,milyen iskolai végzettséggel,mivel foglalkoznak hazánkban,hogyan adóznak.Mennyire simultak be a társadalmunkban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html