"Amennyiben egy másik többség, Jansa és pártja akarata ellenére jelzi, hogy képes kormány alakítani, és ehhez megvan az elegendő támogatottsága, elvárom, hogy Jansa visszautasítsa a mandátum elfogadását" - mondta Pahor a találkozót követő sajtókonferencián.

Jansa egyet értett Pahorral. "A választások győzteseként, pártommal, amely 25 mandátumot szerzett, és relatív többséget a parlamentben, kész vagyok mindenkivel tárgyalni, hogy stabil kormány jöjjön létre" - hangsúlyozta. Amennyiben ez mégsem történik meg, ragaszkodni a mandátumhoz felesleg lesz - idézi az MTI.

Jansa kiemelte: olyan koalíciót szeretne létrehozni, amely nem Marjan Sarec, Dejan Zidan vagy Miro Cerar ellenes, utalva ezzel azokra a balközép pártvezetőkre, akik már előre kijelentették, hogy nem lépnek koalícióra a jobboldali politikussal, és megpróbálnak a kisebb pártokkal együtt 46 szavazatot gyűjteni a 90 fős parlamentben, hogy a relatív győztes nélkül is kormány tudjanak alakítani.

A Nova24TV csatorna június 6-án és 7-én végzett, 690 főn megkérdezésén alapuló, csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint 47,6 százalék támogatja, hogy Pahor Jansának adjon kormányalakítási megbízást. A választások második legtöbb szavazatot kapott Sarecet a választók 28,4 százaléka, a harmadik helyen végzett Zidant a 10,9 százaléka támogatja.

Íme, az állás

A végleges, még nem hivatalos adatok szerint az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártokon kívül Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10 mandátumot, a Baloldal (Levica) 9 mandátumot, a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) 7 mandátumot, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5 mandátumot, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5 mandátumot és a szélsőjobboldali Szlovén Nemzeti Párt 4 mandátum szerzett a parlamentben.

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Majd az államfőnek ezt követően harminc nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen a törvényhozásnak a miniszterelnök-jelölt személyére. Annak megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét.

Képünk forrása: AFP Photo/Jure Makovec