Elvitte a kormány a spórolt pénzünket

Elsősorban hiteleik törlesztésére és kötvényvásárlásra fordították megtakarításaikat a magyar háztartások 2012-ben, mindezt bankbetéteik és részvényeik felhasználásával tették. A befektetési alapok piacán pedig az abszolút hozamú és tőkevédett konstrukciókat keresték a legtöbben. Az állampapírhozamokkal senki sem tudott versenyezni.
Beke Károly, 2013. január 23. szerda, 11:23
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Senki sem tudott versenyezni az állampapírok vonzó hozamával, így nem meglepő, hogy a lakosság tömegesen fordult a kötvények felé 2012-ben. Az állam beszállását a versenybe elsősorban a befektetési alapok és a részvények szenvedték meg.

Komoly átrendeződés zajlott a magyar háztartások vagyoni helyzetében 2012-ben, hiszen egyrészt jelentősen csökkent az eladósodottság, másrészt a megtakarításokon belül is átrendeződés volt tapasztalható. Nem kis részben a végtörlesztés következményeként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint tizenegy hónap alatt 1348,2 milliárd forinttal csökkent a háztartások hitelállománya. (Decemberi adatok még nem állnak rendelkezésre, így ez csak a január−novemberi időszakra vonatkozik.) Az adósság leépítésével párhuzamosan november végéig 218 milliárd forinttal csökkent a háztartások bankbetéteinek összege, vagyis jelentős részben ebből a forrásból fizették a hitelek kiváltását. Mindkét esetben érdemes hozzátenni, hogy a statisztikát jelentős árfolyamhatás is torzítja, hiszen a forint árfolyama a devizahitelekre és a devizabetétekre is hatással van.

Továbbra is komoly vagyont jelent a háztartások kezében lévő befektetési jegyek állománya. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint tavaly 151,2 milliárd forinttal, 3412,8 milliárdra nőtt az alapok nettó eszközértéke. Ebből november végén 2181,1 milliárd volt a háztartások megtakarítása. Ez azonban nem a tömeges pénzbeáramlásnak, hanem az elért hozamoknak köszönhető, hiszen a szövetség havonta közölt adatai szerint 80,8 milliárd forintot vontak ki a befektetési alapokból 2012-ben. Ebben volt két nagy egyszeri tétel, hiszen márciusban és áprilisban is jelentősen esett a zártkörű alapok vagyona, ami még az államhoz került magán-nyugdíjpénztári portfólió értékesítésének volt köszönhető. Ezzel a tétellel korrigálva stagnált az alapok vagyona. A teljes befektetésijegy-állomány kétharmada volt egyébként november végén a háztartások kezében, a bankbetétek után ez volt a második legjelentősebb befektetés.

A Bamosz adataiból kiderül, tavaly elsősorban abszolút hozamú és tőkevédett alapokba áramlott a befektetés, ebbe a két alaptípusba összesen közel 100 milliárd forintnyi friss pénzt tettek be. Vagyis a magyar lakosságnak továbbra is a biztonság a legfontosabb, amiben vélhetően közrejátszik az, hogy a válságban sokan megégették magukat. Az említett két alaptípus mellett a kötvényalapok voltak a tavalyi év nyertesei, melyekbe 23,8 milliárd forintnyi tőke áramlott. Jelentős összeget vontak ki azonban a részvényalapokból, az ingatlanalapokból és a zártkörű alapokból a már említett állami tranzakciók miatt.


Napi grafikonok

A legnagyobb vagyonnövekedést tavaly az abszolút hozamú alapok érték el, melyekben 42,2 százalékkal volt több pénz december végén, mint egy évvel korábban. 26,6 százalékkal nőtt a kötvényalapok vagyona, míg a 2012-es év vesztesei a zártkörű alapok voltak 30 százalékos vagyoncsökkenéssel. A legtöbb pénz az év végén még mindig a pénzpiaci alapokban volt, melyek nettó eszközértéke 5,3 százalékkal növekedett egy év alatt. Ez 2,7 százalékos nettó vagyonbeáramlásnak és 66,8 milliárdos elért hozamnak volt köszönhető.

Ezek a tendenciák nem csak a befektetési alapok piacán mutatkoztak: egyébként is az volt jellemző, hogy a háztartások részvényekből kötvényekbe fektették vagyonukat. A jegybank adatai szerint a lakosság részvényállománya november végéig 24,6 milliárd forinttal csökkent, közben viszont a lakossági állampapírok összege rég nem látott csúcsra emelkedett. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) decemberi statisztikája szerint az év végén 986,6 milliárd forintja volt a háztartásoknak állampapírokban, ez 512,8 milliárd forinttal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ebben szerepet játszott az is, hogy a Prémium Magyar Államkötvénnyel, majd ősztől a Prémium €uró Magyar Államkötvénnyel az állam kiemelkedő hozamot kínált a lakossági befektetőknek, mellyel például a befektetési alapok nem tudtak versenyezni. A helyzet most kicsit olyan, mintha megjelent volna egy új szereplő a befektetési piacon, akire viszont nem vonatkoznak a szabályok − érzékeltette a közelmúltban az egyik nagy hazai alapkezelő vezére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.30 00:35

@Kajan:
"üdítő volt a marakodás"
Hát azt hiszem manapság kevesekkel szemben számíthat az ember többre. És mivel nem vagyunk ivópajtások... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.01.29 06:20

@elmufioka:

Szimpatikus írás,persze ha egyáltalán megengedhetek magamnak másokkal szemben egy ilyen megállapítást.
Nem azonos szemszögből figyeljük a világot,de vannak összetalálkozó pontok a látásmódban.Megmondom őszintén,üdítő volt veled a "marakodás".

Hasonlót kívánva,üdvözlettel:

Kaján
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.29 02:58

@Kajan:
Nincs itt semmiféle kedvenc csatorna. A többi reggeli műsor akkortájt bárgyú volt. Nem mintha ma volna értelmes.
És semmiféle árnyék sincs. Csak felhoztam egy olyan példát, ami viszonylag nagy baki volt a politikai elit részéről, mivel szép nagy nyilvánosságot kapott anno, relatíve sok napvilágot látott részlettel, és nagyon kínos volt bárkinek, aki belenyúlt. Persze erre is csak néhányan figyeltek fel, micsoda jelentősége van, és a többség azóta el is felejtette. Pedig ez egy pofon egyszerű ügy. És nem kell itt csatornázni. Orbán Viktor szó szerint ezt mondta, amikor a riporter firtatta a dokumentumok kapcsán ígért vizsgálatot: "túl sokan lennének kompromittálva, ha az anyag nyilvánosságra kerülne, ezért titkosítottuk 50 évre". Azt pedig nem tudom már, hogy ki volt a riporter, de erre behúzta fülét-farkát és témát váltott.
Egyébként nem csak erre alapozom az álláspontomat. Volt "szerencsém" megismerkedni a legkülönfélébb környezetekkel ebben az országban az elmúlt 30 évben (pontosabban apámnak, ha úgy tetszik), ahol többet is meg lehet tudni, mint ami bekerül az újságokba vagy a szóvivők nyilatkozataiba. Csak nyitva kell tartani a szemet, és nem szabad belekeveredni semmibe.
Tulajdonképpen rengeteg időt meg lehet így spórolni. Le merném fogadni, hogy itt egyesek, akik közéletileg tájékozottnak tartják magukat, évtizedeket töltöttek el vadul bújva a politikát, és most végre elmondhatják magukról, hogy látják a (fél)igazságot. Én meg meglátok egy cikket, és egyből tudom ki miért mondja azt, amit mond. Szóval igen, tudok egyszerűen gondolkozni.
Csak az nem naiv egyszerűség. Amikor egy hosszú hozzászólást írok, az egyáltalán nem a gondolkodásomat tükrözi. Nekem van egy fix alaptudásom, amiben ti úgyse bíztok, úgyhogy alá kell támasztanom alapoktól felépített érveléssel. Ha valaki figyelne a hírekre és gondolkozna is, ki tudná szűrni belőlük azt, amit én "szerencsés" élettapasztalatokból kinyertem, ezt próbálom áthidalni.
De persze a többség olyan gyáva, hogy fél merész eredményekre jutni egy gondolatkísérlet során. Bevallom, engem is megrázott anno a felismerés, hogy a körülöttem lévő társadalom túlnyomórészt hamis istenek és vak hívők gyülekezete. De ez van. Inkább kuporodok egy sarokban, mint hogy a hátamat bízzam az egyikre, miközben a másikkal harcolok. Nem veszek részt benne, és mindenkinek ugyanezt ajánlom. Aki meg nem hallgat rám, majd kap a hátába attól, akit támogat.
Ennyi. Legyen áldott napod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.01.28 06:52

@elmufioka:

"Egyébként köszönöm, hogy átfogalmaztad ugyanazt a végtelenül egyszerű és naiv álláspontodat a témáról. Így már sokkal könnyebben leszek én is olyan együgyű, mint akik elhiszik, hogy minden ilyen világos és nyilvánvaló."

Katarzis jellegű örömöt okozott számomra,hogy tudsz egyszerűbben is gondolkozni.
Csak képzeld magad Nagy Sándor helyébe, aki ha nem talál egy egyszerű megoldást,még ma is bogozna.

"A hablatyról annyit, hogy kár, pont a legerősebb mozgatórugón ugrasz át"
A legerősebb mozgatórugó mát 1987-1998 között megtette áldásos hatását,nem bal és nem is jobboldali szereplőkkel...
Azért ez a fogkrém-tubus próbálkozás.Visszacsinálni lehetetlen,de valamennyit talán vissza lehet injekciózni.
Volt egy "gyűlöletkampányos"megjegyzésed a jobb és baloldal felé.
Kedvenc csatornád árnyékéban most már érthető.
További kellemes bonyolult helyzetelemzést,megoldáskeresést kívánva búcsúzom Tőled:

Kaján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.28 02:34

@Kajan:
"Arra azért kíváncsi lennék,hogy ez meglátásod szerint mi lenne."
Nem mi lenne, hanem mik lennének. Nem lehet mindent ugyanazzal a kalapáccsal beverni. Konkrét példákra lehet konkrét megoldást javasolni. Egyébként ne kezd el most felsorolni az összes visszaállamosító tervet. Egyrészt mert nem ellenzem mindet, másrészt mert nem gondoltam át egytől egyig mindet, és nem is akarom.
Egy példát mondok most. Remélem nem kell győzködni még arról is téged, hogy ez az egész rezsicsökkentés, a robin hood és a közműadó is egy ilyen terv része. Szeretett kormányfőnk ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott egyik szokásos reggeli rádióinterjújában, hogy az rendben van, hogy az energiatermelők realizálnak némi profitot, de a szolgáltatók ne nyerészkedjenek a szegény háztartásokon.
Nagyon hatásos az utolsó tagmondat, el is tereli a figyelmet. Eggyel ugorjunk ezért visszább. Miért van rendben, hogy az energiatermelők (villany esetén az erőművek) némi profitot realizálnak, ha az általuk termelt energia továbbítóitól ez jóformán aljasság?
A Magyarországon felhasznált villanynak csak kb. 40%-a köthető magyar tulajdonosú termelőhöz. Szinte csak MVM, főként Paks révén. De az sem olyan sok, évi 10-20 milliárdról lemondhatna az állam, hogy mást is megakadályozzon. Na és kiknek a kezében van a 60%? Az import mellett RWE, GdF, AES, Alpiq, EdF, E.On, ismerősök nem? És persze Demjánt és a jelentős közkézhányadú Pannergy-t beleszámoltam a magyarba, bár ők kicsik ebben.
Csak elgondolkozik az ember, hogy milyen fura dolgok vannak a világon...
A hablatyról annyit, hogy kár, pont a legerősebb mozgatórugón ugrasz át. Viszont nem vagyok köteles folyton a szádíze szerint alakítani a témát, főleg nem arra a rövid időre.
Egyébként köszönöm, hogy átfogalmaztad ugyanazt a végtelenül egyszerű és naiv álláspontodat a témáról. Így már sokkal könnyebben leszek én is olyan együgyű, mint akik elhiszik, hogy minden ilyen világos és nyilvánvaló. Ebben a marha nagy szabadságharcban áruld már el, a kétharmados hatalommal miért nem vesznek elő olyan régi csontvázakat, mint a Nyírfa-dosszié? Aminek a nyilvánosságra hozataláért oly hevesen kampányoltak 97-98-ban, majd a győzelem után sebtiben titkosították 50 évre? És amiről mindezek után volt egy felettébb kínos interjúja viktornak a Napkeltében pár hónappal később? A világon nincs ennél kényelmesebb padlássörpési lehetőség, és mégse...

@Bhole:
Gondolom nem lehet érteni, de amikor gazdaságilag előnyösebb megoldásról beszéltem, akkor egy gazdaságpolitikai egész stratégiai szempontjairól beszéltem. Szóval a vita inkább arról van, hogy a kis mórickák a kormányban elképzelik azt, amiről én tudom, hogy egy gyatra megoldás, mert ismerem a viszonyokat, amik között megpróbálják azt megvalósítani.

@matuska63:
Őszintén szólva az államháztartási célszámok össze-vissza változtatgatásán kívül nem sok információ került nyilvánosságra a kormány stratégiai ütemtervéről. Itt pedig most vállalatok államosításáról van szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html