Elzártuk a gázcsapot Ukrajna felé? Szijjártó furcsán érvel

A külügyminiszter szerint nem rajtunk múlik, hogy az utóbbi pár napban alig ment Magyarországról földgáz Ukrajnába. Ehhez képest tavaly szeptemberben a magyar fél konkrétan leállította a szállításokat, ami csak január 10-én indult újra.
Napi.hu, 2015. február 3. kedd, 11:25
Fotó: Reuters

Az Ukrajna felé irányuló gázexport mindig attól függ, hogy Ukrajna, vagy valamely ukrán gáztársaság vásárol-e gázt - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak a hírnek a kapcsán, amely szerint az utóbbi pár napban a korábbi töredékére csökkent az ukrajnai irányú gázkivitel.

A miniszter szerint a fizikai lehetőség adott a gázszállításhoz, a gázszállítás annak a kérdése, hogy Ukrajna honnan tud a legolcsóbban és legversenyképesebben gázt vásárolni, ez nem rajtunk múlik. Ukrajna nem Magyarországtól, hanem nyugatról vásárol gázt, ami Magyarországon keresztül jut Ukrajnába - fogalmazott Szijjártó.

Január 10-étől Magyarország napi 2,5-3,5 millió köbméter gázt szállított Ukrajnába, ez az utóbbi három napban ötezerre csökkent.

Szijjártó érvelését - miszerint Ukrajna döntése, hogy mennyit vesz - némiképp gyengíti, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. A döntés előtt - amelyet az ukrán Naftohaz vezérigazgatója egyértelműen politikainak minősített - pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. A magyar csap elzárása után Szlovákiából és Lengyelországból kapott földgázt Ukrajna.

Az FGSZ december 29-én azt közölte, hogy 2015. január 1-től ismét biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon. A szállítás felújítását az tette lehetővé, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a továbbiakban nem várható emelt beszállítási igény a beregdaróci hálózati ponton, így a csomópont kapcsolását vissza tudják állítani a 2014. szeptember 25-e előtti állapotnak megfelelően. A szállítások január 10-én indultak újra. A szaktárca szerint akkor a gázszállítások leállítására azért volt szükség, mert a magyar kormány a tél elején fel kívánta tölteni a gáztározókat, a gáztározók telítettségi szintje messze elmaradt az európai átlagtól. A gáztározók feltöltéséhez pedig nagy mennyiségű egyirányú gázforgalomra (azaz export helyett importra) volt szükség.

A gázszállítások ügye nemzetközileg is fontos: Angela Merkel hétfői budapesti látogatásán is érintette a témát. A német kancellár azt mondta: a németek hálásak amiatt, hogy Magyarország a visszafelé irányított gázzal támogatja Ukrajnát - ez az európai szolidaritás egyik példája.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.02.03 12:43

Ukrajna felé irányuló gázexport mindig attól függ, hogy Ukrajna, vagy valamely ukrán gáztársaság vásárol-e gázt
-Ezzel egyetértek!!!Nincs pénz,nincs gáz!!!Mi is vesszük,nem magyar földből tör elő millió m3 szám.Így is elég az hogy ez se igazán tetszik az oroszoknak.Még jó hogy az olajáresés miatt nem zárhatták el a nyugat felé menő vezetékek csapjait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.03 12:43

@wallaby:

Milyen alapon bélyegezel meg 1 népet úgy, hogy nem tudod, hogy pontosan mi megy ott?? Előbb nézz utána, élj köztük és utána magyarázd meg a bizonyítványod... Semmivel sem vagy különb a többi embertől, és nem vagy Isten se, hogy bírálj valakit.

Szánalmas vagy... Szánlak téged azért, mert ilyen buta vagy :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wallaby, 2015.02.03 12:09

Egyáltalán miért kellene gázt adni a fasiszta-náci történelem nélküli senkiknek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html