Az Ukrajna felé irányuló gázexport mindig attól függ, hogy Ukrajna, vagy valamely ukrán gáztársaság vásárol-e gázt - mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak a hírnek a kapcsán, amely szerint az utóbbi pár napban a korábbi töredékére csökkent az ukrajnai irányú gázkivitel.

A miniszter szerint a fizikai lehetőség adott a gázszállításhoz, a gázszállítás annak a kérdése, hogy Ukrajna honnan tud a legolcsóbban és legversenyképesebben gázt vásárolni, ez nem rajtunk múlik. Ukrajna nem Magyarországtól, hanem nyugatról vásárol gázt, ami Magyarországon keresztül jut Ukrajnába - fogalmazott Szijjártó.

Szijjártó érvelését - miszerint Ukrajna döntése, hogy mennyit vesz - némiképp gyengíti, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. A döntés előtt - amelyet az ukrán Naftohaz vezérigazgatója egyértelműen politikainak minősített - pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. A magyar csap elzárása után Szlovákiából és Lengyelországból kapott földgázt Ukrajna.

Az FGSZ december 29-én azt közölte, hogy 2015. január 1-től ismét biztosítja az Ukrajna irányába történő földgázszállítást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon. A szállítás felújítását az tette lehetővé, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a továbbiakban nem várható emelt beszállítási igény a beregdaróci hálózati ponton, így a csomópont kapcsolását vissza tudják állítani a 2014. szeptember 25-e előtti állapotnak megfelelően. A szállítások január 10-én indultak újra. A szaktárca szerint akkor a gázszállítások leállítására azért volt szükség, mert a magyar kormány a tél elején fel kívánta tölteni a gáztározókat, a gáztározók telítettségi szintje messze elmaradt az európai átlagtól. A gáztározók feltöltéséhez pedig nagy mennyiségű egyirányú gázforgalomra (azaz export helyett importra) volt szükség.

A gázszállítások ügye nemzetközileg is fontos: Angela Merkel hétfői budapesti látogatásán is érintette a témát. A német kancellár azt mondta: a németek hálásak amiatt, hogy Magyarország a visszafelé irányított gázzal támogatja Ukrajnát - ez az európai szolidaritás egyik példája.