A tervek szerint több mint 6,3 ezer pirotechnikai eszközt lő ki, 3 nagyobb és 11 kisebb pontról a fél órás ünnepi fényjáték alkalmával a tűzijátékot készítő NUVU Kft. A robbanóanyagok súlya több mint 2,5 tonna.

Biztonsági okok miatt döntött a cég az új helyszín mellett. Emellett új effektek bemutatására is lesz lehetőség - mondta Leskovics Éva vezető pirotechnikus az InfoRádiónak.

Az effektek közül kiemelte a speciális, emeletes bombákat. Sok piros-fehér-zöld kép és Szent István király emlékére több, koronát jelképező elem is látható lesz.

A fénykavalkád közben klasszikus zenei válogatás szól majd, például a Kék Duna keringő, Rákóczi induló és az István, a király rockopera néhány betétdala.

A pirotechnikai szakember szerint a Margit híd és a Lánchíd közötti rakpartok ideálisak, de bármelyik budai magaslat is megfelelő helyszín az érdeklődnek

A dunai helyszín biztonsági szempontból nagyon fontos, hiszen a folyó szélessége miatt a kisebb szél sem jelent problémát a tűzijáték lebonyolításakor.