A magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a késői londoni kereskedésben néhány tizeddel a 300 bázispontos határszint felett mozgott a 295,0 bázispontos előző záró után - derül ki az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatásából.

A magyar CDS-kontraktusok legutóbb áprilisban jártak 300 bázispont felett, ugyanakkor az elmúlt két hónapban meglehetősen széles sávban mozogtak. Az ötéves magyar szuverén papírra vonatkozó biztosítási középárfolyam április elején még idei eddigi csúcspontján, 395 bázispont feletti szinteken volt, május elején ugyanakkor 265 bázispont körüli - öt havi mélypontot jelentő - CDS-árazás is előfordult Londonban.

A hétfői kereskedés késői szakaszára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 300 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon. A drágulás ellenére ez még mindig csaknem 100 ezer euróval olcsóbb az áprilisi csúcspontokon mért költségnél.

A CMA számítási modellje - bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - azt mutatja, hogy a piac jelenleg 18-19 százalékos halmozott valószínűséggel árazza egy "törlesztésleállási esemény" öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

Ez jelenleg megegyezik a Spanyolországra számolt távlati kumulatív törlesztéskockázattal, valamivel jobb Olaszországénál, és számottevően jobb Portugáliáénál. A CMA modellje szerint a piac most 25 százaléknál magasabb halmozott eséllyel jósolja Portugália törlesztési hátralékba kerülését ötévi távlatban.

A magyar kockázati mérőszámokat mozgató hétfői fejlemények között volt a Moody's Investors Service Londonban ismertetett elemzése.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának szakelemzői befektetési ügyfelek számára összeállított helyzetértékelésükben hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy jóllehet a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló javaslattal az EU-bizottság elismerte a magyar kormány költségvetési erőfeszítéseit, ám a magyar adósságfolyamatok fenntarthatóságát változatlanul kockázatok terhelik, éppen a költségvetési célok teljesítése érdekében tett kormányzati intézkedések miatt.

A Moody's szerint ugyanis e lépések következménye a magyar gazdaság alacsony növekedési környezete, tekintettel elsősorban arra, hogy az adóintézkedések fő terhét a banki és a vállalati szektorok viselik, és ez visszafogja a magyar gazdaság növekedését is.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy az idei első negyedévben mért 0,7 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedés ellenére is mindössze 0,2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban 2013 egészében, nagyrészt a kedvezőtlen beruházási klíma miatt, amelyet az elmúlt években rontott "a kiszámíthatatlan adópolitika".