Chile négy nagyobb rézbányában felfüggesztették a munkát. Chile világelső a rézkitermelésben; az iparág meghatározó a chilei gazdaság számára. A rézbányák többsége a fővárostól messze északra, a perui határ térségében működik.

Chilében évi mintegy 4,5 millió tonna rezet bányásznak, a földrengés miatt a termelés ötöde ideiglenesen leállt.

Chilei kormányzati illetékesek azt mondták vasárnap, hogy az exportot nem befolyásolja a földrengés, de az elemzők szerint a réz ára hétfőn valószínűleg jelentősebben nőhet.

Elsősorban amiatt, mert a természeti katasztrófa valószínűleg komolyabb károkat okozott az infrastruktúrában, ami megakadályozza a kitermelt réz elszállítását a bányákból.

Santiago Gonzalez, chilei bányászati miniszter azt mondta vasárnap, hogy a rézexport szempontjából fontos két legnagyobb kikötő, az Antofagasta és a Mejillones működésében nincs fennakadás, a kisebb, San Antonio kikötő azonban zárva van.

A londoni fémtőzsdén (LME) a réz ára 7195 dolláron zárt tonnánként pénteken, ami 2,8 százalékos drágulás csütörtökhöz képest. Megfigyelők szerint hétfőn legalább hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani a kereskedés kezdetén.

A réz ára tavaly 140 százalékkal nőtt. Az idei év elejétől számítva péntekig mintegy 2,4 százalékkal csökkent.