Emelkedik a forintra leselkedő kockázat - Fontos döntés jön a jövő héten

A megszokott ütemben, 25 bázisponttal vágja tovább az alapkamatot a jövő héten az MNB monetáris tanácsa − jósolják piaci elemzők, akik a kamatpálya alját egyre lejjebb várják, de mint mondják, most már minden egyes vágással nő az árfolyamra leselkedő korrekciós kockázat.
Gerőcs Tamás, 2013. április 19. péntek, 08:42
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint jövő kedden is folytatódik az augusztusban megkezdett kamatcsökkentési ciklus, amivel 4,75 százalékos történelmi mélységbe szállhat az alapráta. A szakértők év végéig ezenfelül további 50 bázispontos csökkentésre látnak teret, de mint mondják, a piacon a határidős kamatvárakozások ennél is mélyebb pályát jeleznek. Ennek teljesülése ugyanakkor piaci túllövésnek tűnik, hiszen a hazai kockázati felárak továbbra is magasak. A túlárazást illusztrálja, hogy az elsőrendű besorolással rendelkező Ausztrália is 3 százalékos alapkamatot tart fenn, tartós kamatszint ennek közelében Magyarországon, már csak az árfolyamkockázat miatt, is irreális lenne.

A kamatdöntés fő szempontja továbbra is a magyar pénzügyi eszközök árazásának alakulása, vagyis a forintárfolyam, a volatilitás és a kockázati felárak várható mozgása. Az előző kamatdöntés óta ebben a tekintetben nem történt romlás, sőt részben az MNB hitelezési csomagjának bejelentése, majd a japán jegybank monetáris lazításának felgyorsulása (a globális kockázati étvágy javulása) óta bekövetkezett pozitív korrekció hatása jelenleg is érzékelhető − véli Jobbágy Sándor, a CIB szakembere. Jobbágy szerint ugyanakkor közeledik a kamatcsökkentési ciklus vége, tekintettel egy esetleges negatív külső piaci fordulat veszélyeire is − ebből a szempontból 4 százalék alatti kamatszint már erősen kockázatos lehet. Egyebek mellett az euróövezeti piaci kockázatok hullámzása is indokolja, hogy a kamatlépések óvatosak legyenek. A Federal Reserve QE3 programja mellett a Bank of Japan agresszívabb beavatkozása is nagyban segítette a feltörekvő piacok felé irányuló intenzív tőkebeáramlást − teszi hozzá Gabler Gergely, az Equilor elemzője.

Szerinte ezt a hatást egyértelműen meg tudja lovagolni az MNB, viszont ezek nélkül meglehetősen negatívan fogadná a piac a monetáris lazítást. A fenti programok megszüntetésére egyelőre nem számít a szakember, Japán ugyanis 15 éve nem látott −inflációs célt kíván elérni, a Fed pedig nem engedheti meg az amerikai kamatszintek emelkedését, hiszen az a hatalmasra duzzadt államadósság refinanszírozását rendkívül költségessé tenné és ezzel nagyon kellemetlen helyzetbe hozná a költségvetést.


Napi grafikonok

Közben idehaza is számottevően javult a befektetői hangulat, ami még az alacsony inflációnál is nagyobb mértékben befolyásolhatja a tanács döntését a kamatvágások folytatására − mondja Gabler.

Az infláció jelentős mérséklődésének hátterében a rezsicsökkentés hatása áll elsősorban, ami nyáron tovább folytatódhat. Mindezek nyomán az inflációs cél akár az idei évben teljesülhet − jósolja Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője, ezért szerinte a kamatcsökkentések folytatódhatnak a nyár elejéig. A vágások számára ugyanakkor korlátot szabhatnak a kockázati felárak egymáshoz viszonyított arányai, például hogy Ausztrália legjobb adósbesorolás mellett tart fenn 3 százalékos alapkamatot. Háda a kamatcsökkentések reálgazdasági hatását kevésbé látja, mivel az átfutási idő is minimum 6 hónap, emellett szerinte a vállalkozások nem elsősorban a kamatszintet, hanem a kereslet hiányát jelölik meg a hitelfelvétel akadályaként.

A gazdaság ciklikus helyzete alacsony alapkamatot indokol, de a magyar gazdaság továbbra is strukturális problémákkal küzd, amin nem igazán lehet segíteni kamatcsökkentésekkel. Emellett a külső adósság és az államadósság továbbra is viszonylag magas, ami nem teszi lehetővé a kamat túlságosan nagy mértékű csökkentését − vélekedik Árokszállási Zoltán, az Erste szakértője.

Az infláció ugyan alacsony, amiben meghatározó részt képvisel a kormány rezsicsökkentése, de a belső kereslet is eléggé nyomott, utóbbira utal − az Erste elemzője szerint −, hogy az MNB inflációs alapmutatói 2 százalék körül találhatóak. A hosszabb távú, egy-két éves inflációs kilátások azonban már nem ennyire egyértelműek, hiszen a vállalati szektor költségemelkedése megjelenhet majd az inflációban, ha a belső kereslet is kissé magára talál.

Árokszállási szerint a kamatcsökkentések hatását nagyon nehéz számszerűsíteni: ha az államadósságra és a költségvetésre gondolunk, akkor a jegybank csak a hozamgörbe rövid végére tud hatni, miközben az államadósság átlagos hátralévő futamideje több év. A hosszú hozamok pedig jellemzően a hosszabb távú növekedési és inflációs várakozásoktól, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságától, az államadósság finanszírozási helyzetétől, illetve a globális folyamatoktól függnek.


Napi grafikonok

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.04.21 13:58

@melos: " sell in may and go away" ezt, az amúgy helyes kijelentést úgy fogalmaznám át a forint esetére ,hogy sell in may and stay away. Ha nem látszik az irány akkor türelmesen várni kell. A jó trader előnye a türelmesség. Nem kell mindenáron kereskedni. Az általatok leírt mindkét iránynak lehetnek logikus magyarázatát látni. Most csak az nem látható, egyenlőre, hogy ez egy visszakorrekció, vagy egy kezdődö trendben mozgás. Remélhetőleg két-három nap múlva megkapjuk a választ, addig meg"stay away"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.04.21 13:40

@gewinner62: hát én inkább csak max. 290ig várnám le a naptár most kicsit a HUF ellen játszik, de azért ez a heti 299 kicsit riasztó volt lehet hogy 293 volt az alja (remélem nem), igazából már nem vagyok annyira meggyőződve a 290-ről májusig, a május meg elég gáznak néz ki, most már elkezdték komolyabban rángatni kint az S&P-t is - , a DAXot már öntötték, OTP is zanyált már egy közepesebbet idén, az aranyat meg kivégezték - amolyan ugráló kicsit medvepiacosnak tűnő módon, szóval a sell in may and go away, jó eséllyel bejön a kockázatos cuccok (részvény, bóvliszarok) piacán köztük a forintén is.
viszont a forintgyengülés állampapírhozamcsökkenéssel párosul, ami azért érdekes. Ennyire élesen nem mennek egymással szemben.
A legjobb állampapírusz ajánlatok között gyanúsan gyakran szerepel a goldman sachs, ami mondjuk nem éppen jó jel, mert ők szeretik a szart legjobban megkavarni. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.04.21 13:31

@ucey: szvsz ennyi nincs benne manapság. A lehető legjobban alakuló nemzetközi helyzet alapján idén szvsz legfeljebb 279-ig juthatna el, legrosszabb esetben 290 körüli szintre erősödhet vissza, addig azért idén még legalább egyszer biztosan eljut.

Tavaly lényegesen "csábítóbb" kamatkörnyezet mellett, és jobb kilátások mellett is csak 275ig ment le és oda a kamatcsökkentési ciklus indítása után soha többet nem ment le. Az EUR erősödését a HUF pedig csak egy darabig tudja követni, aztán leszakad, kb. 1,34-1,35 EURUSD körül... (?)

A kettő közepe 285-286 ami talán idén akár reális lehet. 320ig szerintem már nem megy fel, akkora szarban azért nem vagyunk, és a nemzetközi jegybanki pénznyomdák is segítenek. Azért a carry traderek körében már nem olyan vonzó a HUF érthető módon, és olyan nagyon egyéb vonzerőnk nincsen. Igaz, taszító sem.

Ha mégis neked lesz igazad és lesz 330, akkor utána 1-2 héten belül megyünk IMF hitelért, és nem csak keretért, hanem fel is vesszük. :-))

Meglátjuk ki áll majd közelebb a valósághoz, messze még az év vége :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey, 2013.04.20 19:06

Nem lesz 285..legalábbis addig biztosan nem, amíg 315-re fel nem lövik. Ennek során rövid ideig a 330-as szint közelében is lehet az euróforint. Utána meg nem csak 285-ig, hanem 260 közelébe süllyed az eurhuf árfolyam. Aztán megint fel (280-290), onnan irány a 250-260-as sáv. Fel és le fog ingázni a forint, az irány azonban kétségtelenül az erősödés felé fog mutatni. Nem mellesleg az euróhoz hasonlóan a forint is 2012-ben kezdett erősödni, csak nem nyáron hanem már januárban. Ez a mélypont kerülhet mindkét deviza esetében tesztelésre, áttörni azonban nem fog. Szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.20 16:03

@melos: mattttttttttttttolcsy nyomkodhatná a longos gombját gyorsabban és gyakraban is...ha már Megalodon is így gondolta múltkor....igazán lenyomhatná még hónap végéig 285-ig---mondjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html