Emelkednek a földhivatali illetékek - állami támogatás helyett

A kormány döntése értelmében változnak a földhivatalok eljárási szolgáltatási díjai. Emelkedik az elsőfokú ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj, azonban továbbra sem kell fizetni többek között a fiatalok otthonteremtési támogatását igénybevevőknek az első lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséért, illetve törléséért.
NAPI Online, 2006. november 23. csütörtök, 15:54
Fotó:

A földhivatalok működési bevételi hiányának csökkentése és a kötelező állami feladatként előírt ingatlan-nyilvántartási tevékenység ellátása érdekében döntött a kormány a földhivatali díjak emeléséről. Ezzel párhuzamosan 2007-től megszűnik a földhivatalok állami támogatása, így kiadásaikat tisztán saját forrásból kell fedezniük - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A díjak a következőképpen módosulnak: az elsőfokú ingatlan-nyilvántartási eljárásért 6 000 forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A jelzálog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása ingatlanonként 12 000 forint lesz. A vagyoni értékű jog - tehát nem jelzálog - törlésének díja, változással érintett ingatlanonként 2 000 forint marad. A társasház-alapítás bejegyzése társasházi tulajdoni különlaponként 6 000 forintba kerül, de összesen legfeljebb 100 000 forint lehet.

Továbbra is díjmentes lesz a lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt, a fiatalok otthonteremtési támogatását és a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálog. Ezzel összefüggően díjmentes marad továbbá a Magyar Állam - mint a jelzálog jogosultja - javára a jelzálog megszűnéséig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzése és törlése.

A díjtörvény tervezett módosítása éves szinten várhatóan 3,33 milliárd forint bevételt eredményez a földügyi szakigazgatás számára.

Az új szabályok a parlamenti elfogadás után, a kihirdetést követő 45. napon lépnek hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK