Emelkednek a termelői árak

Májusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,8 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál.
MTI-Eco, 2012. június 29. péntek, 09:04
Fotó: Napi.hu

Az áremelkedést elsősorban a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árainak emelkedése okozta. A tavaly májusi szinthez képest a termelői árak 7,8 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek. Tavaly májussal összevetve az ipar belföldi árai 7,4, ezen belül a feldolgozó ipar értékesítési árai 6,8 százalékkal emelkedtek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 májusában az előző havihoz képest 0,9 százalékkal nőttek, a 2011. májusinál 8,1 százalékkal voltak magasabbak. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,7 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 2,1 százalékkal gyengült, a tavaly májusban jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 10,0, a dollárhoz mérten 23,4 százalékkal gyengült.

HOZZÁSZÓLÁSOK