BUX
39138

Emelkedő magyar kamatokat várnak Londonban

Valószínűleg további kamatemelésekre kényszerül a magyar jegybank a gyorsuló infláció és a kockázati környezet miatt, és a pénzügypolitikai szigorítási ciklus akár 2012-ig is eltarthat - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál magasabb decemberi inflációs adatok pénteki ismertetése után.

MTI-Eco, 2011. január 14. péntek, 17:35

A KSH közlése szerint a múlt hónapban 4,7 százalék volt a tizenkét havi infláció.

Az MTI által előzetesen kérdezett nagy londoni befektetési és pénzügyi elemző cégek feltörekvő térségi szakértői várták a gyorsulást az egy hónappal korábban mért 4,2 százalékos éves inflációhoz képest, de szűk sávban mozgó, 4,4-4,6 százalékos tizenkét havi inflációs prognózisokat adtak decemberre; előrejelzéseik átlaga 4,46 százalék volt.

A pénteki adatismertetés után adott kommentárjukban a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői kiemelték azt a véleményüket, hogy jóllehet a decemberi gyorsulást elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok áremelkedése okozta, a magas múlt havi infláció azonban valószínűleg ezzel együtt is még inkább növeli az újabb jegybanki kamatemelés kockázatát.

A felfelé ható inflációs meglepetés újabb érvekkel szolgál "a héják számára" ahhoz, hogy az MNB a január 24-i monetáris tanácsi ülésen ismét végrehajtson egy negyed százalékpontos emelést, bár a testület számára továbbra is a pénzügyi stabilitás és a pénzügypolitikai hitelesség a fő döntési tényező - fogalmaztak a Goldman Sachs citybeli elemzői.

A ház szerint a magyar adósságtörlesztés leállásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai "makacsul magas" országkockázati prémiumot jeleznek, bár a forint a novemberi, december eleji állapothoz képest most stabilabb.

A GS szakértői kiemelték a Fitch Ratings által karácsony előtt végrehajtott leminősítést is, amelynek nyomán a magyar szuverén adósosztályzatot immár az összes nagy nemzetközi hitelminősítőnél mindössze egy fokozat választja el a befektetésre már nem ajánlott - "bóvli" - kategóriától.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ebben a helyzetben a külső kockázatok - különösen az euróövezeti költségvetési problémák - bármilyen további erősödése "felnagyított hatást" gyakorolhat a forintra és a belső piaci hozamokra.

A GS szakértői mindezek alapján arra számítanak, hogy az MNB monetáris tanácsa a januári ülésen a kamatkülönbözet szélesítése mellett fog dönteni, negyed százalékponttal 6,00 százalékra emelve tovább az alapkamatot.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői azt jósolták a pénteki inflációs adatismertetés után, hogy jóllehet valószínűleg a decemberi infláció volt a tetőzés, azonban az éves összevetésű magyarországi inflációs ütem a következő hónapokban is várhatóan 4,5 százalék körüli szinteken marad, és az év végéig sem süllyed 4 százalék alá.

A cég londoni elemzői szerint a mezőgazdasági termelői árszint folytatódó meredek emelkedéséből megítélhetően az élelmiszerár-infláció az idei év első felében még tovább gyorsulhat, és elérheti a kétszámjegyű ütemet. "Csak idő kérdése, hogy az üzemanyagok és a feldolgozatlan élelmiszerek emelkedő árai mikor szűrődnek át a feldolgozott élelmiszeripari termékek inflációjába" - fogalmaztak a JP Morgan londoni elemzői.

A cég szerint az MNB mindezek után nyilvánvalóan "szigorító üzemmódban" marad, igyekezve a középtávú 3 százalékos célhoz közelebbi szinten rögzíteni az inflációs várakozásokat.

A JP Morgan előrejelzése is az, hogy a magyar jegybank már januárban újabb, negyed százalékpontos kamatemelést hajt végre, mivel az emelés mellett szóló korábbi érvek "nem igazán változtak". A ház szerint ha az inflációs kilátások tovább romlanak, februárra sem lehet kizárni egy további emelést, bár ez nem a JP Morgan alapeseti forgatókönyve.

A cég prognózisa szerint ugyanakkor bizonyos szünet után ősszel folytatódnak az MNB-kamatemelések, és 2012 elejéig még további, összesen fél százalékpontnyi szigorítás valószínűsíthető.

Christine Li, a Moody's Investors Service hitelminősítő gazdaságelemző szolgálatának - Moody's Analytics - európai közgazdásza a pénteki inflációs adatismertetés után azt emelte ki, hogy most már az üzemanyagárak szeszélyes változásait kiszűrő maginfláció is emelkedik, ami alapszintű inflációs nyomások megjelenését jelzi.

A Moody's londoni szakelemzője szerint a magyarországi élelmiszerinflációra még olyan tényezők is hatnak, mint a 100 dollárhoz közeli olajárak, a búzaárakat felhajtó ausztráliai áradások, vagy az, hogy Oroszország meghosszabbította a gabonaexportra kirótt tilalmat.

Christine Li szerint azonban az idén most már a belső eredetű inflációs nyomások erősödésével is számolni kell Magyarországon, tekintettel a magyar gazdaság folytatódó élénkülésére.

A Moody's Analytics londoni közgazdásza szerint ugyanakkor a továbbra is magas munkanélküliség és a nyomott bérkiáramlási ütem elejét fogja venni az infláció meredek megugrásának.

A szakértő az idei év első negyedére összesen két kamatemelést vár az MNB részéről.