2012. január-májusban a mezőgazdasági termelői árak 1,0 százalékkal csökkentek a tavalyi év első öt hónapjához képest. Az agrártermékek termelőiár-szintje az előző három hónapban, azaz februártól áprilisig csökkent: áprilisban 2,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, miután a növényi termékek ára 8,7 százalékkal mérséklődött, míg az élő állatoké és az állati termékeké 11,1 százalékkal nőtt.

Éves összehasonlításban az agrártermékek termelői ára, tavaly márciusban 48,2 százalékon mutatta a legnagyobb növekedést, azóta egyetlen hónap - 2011 szeptember - kivételével lassul a drágulás. Így a tavaly májusi adat még magas bázist jelentett: a termelői árszint 37,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 48,9, az élő állatoké és állati termékeké 16,6 százalékkal emelkedett.

A KSH korábbi fogyasztói árstatisztikája szerint áprilisról májusra az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,1 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent. Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett.

Májusban a gabonafélék ára 5,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos hónapjában. A búza és a kukorica ára lényegében stagnált az előző hónapokhoz viszonyítva.

A zöldségfélék között májusban már megjelentek a primőr termékek a piacon. A tavalyi (főképpen németországi) eladási problémák nem ismétlődtek meg, így a zöldségféléket az egy évvel korábbinál 12,5 százalékkal drágábban sikerült értékesíteni. A paradicsomnak és a zöldpaprika értékesítésének van a legnagyobb súlya, ezek rendre 29, illetve 21 százalékos árnövekedést mutattak.

A gyümölcsök ára májusban 5,0 százalékkal mérséklődött a tavaly májusihoz képest. A csoporton belül még májusban is döntő jelentősége volt az almának, de kis mennyiségben már megjelent a cseresznye és az eper is a hazai termelésű gyümölcsök között. Míg az alma és a cseresznye értékesítési ára elmaradt az egy évvel korábbitól, az eper ára 19,5 százalékkal nőtt.

Májusban már számottevő volt az újburgonya értékesítése, ami az előző hónaphoz viszonyítva megemelte a burgonya átlagárát, amely ennek ellenére is jelentősen, 30 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amikor viszont 34,1 százalékkal meghaladta a 2010 májusit.

A vágóállatok termelői ára 11,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha ára 8,6 százalékkal, a vágósertésé 19,1 százalékkal nőtt 2011. májushoz képest. A vágóbaromfi ára a vágóállatok átlagáránál sokkal kisebb mértékben, mindössze 6,4 százalékkal emelkedett.

Az állati termékek ára, az élő állatok áránál sokkal lassabb ütemben, 6,6 százalékkal emelkedett tavaly májushoz képest. A KSH szerint ennek hátterében az áll, hogy a tej felvásárlási árának emelkedése - az elmúlt két év folyamatos növekedését követően - a túltermelés miatt megtorpant, majd két hónap alatt megközelítőleg 9 százalékot esett. Ennek következtében a felvásárlási ár a tavaly januári szinten van, literenként 84 forint.

Az étkezési tyúktojás ára továbbra is számottevő mértékű, 53,7 százalékos növekedést mutat.

A KSH felhívja a figyelmet arra, hogy májusban még nem indult el a gabonafélék betakarítása, de az előző évi termésből még bőven volt raktáron, ezért a tavaly január-májusihoz képest, 37 százalékos volumennövekedés mellett, 8,2 százalékos árcsökkenés következett be.

A zöldségféléknél a január-áprilisi időszakban árcsökkenés, májusban viszont áremelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbiakhoz képest, és így az első öt hónap átlagát vizsgálva az árak mindössze 4,6 százalékkal maradtak el 2011 azonos időszakáétól.

Az élőállatok és állati termékek ára - a tavalyi 15,7 százalékos növekedés után - idén további 12,2 százalékos emelkedést mutatott az előző év első öt hónapjához mérten. Ezen belül a tej ára májusban már csökkent mind az előző hónaphoz, mind az előző év azonos időszakához képest, így az év első öt hónap átlaga már csak 5,9 százalékkal haladta meg a 2011. évi azonos időszaki átlagot.