Emiatt izgulhatunk a héten

A statisztikai hivatal a keddel kezdődő négynapos munkahéten a márciusi kiskereskedelmi forgalomról és ipari termelésről tájékoztat és a lakásépítések első negyedéves adatait is közli, ezen kívül az áprilisi beszerzésimenedzser-index is megjelenik.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 1. hétfő, 12:44
Fotó: Napi.hu

Kedden közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az áprilisi Beszerzési Menedzser Index (BMI) adatait. Márciusban az index szezonálisan kiigazított értéke 56,0 százalék volt, 3,4 százalékponttal alacsonyabb a februári 59,4 százalékosnál. A korábbi márciusokkal összevetve azonban az idei érték érdemben meghaladja a hosszú távú márciusi átlagot (52,1) és az elmúlt három év 53,5 százalékos átlagát is, mivel március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években.

Szerdán publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslését a külkereskedelmi termékforgalom februári alakulásáról. Az első becslés szerint februárban az export euróban számított értéke 5,4, az importé 7,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi többlet 57 millió euróval 911 millió euróra csökkent. A január-februári export euróban 9,4 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, az import 10,9 százalékkal emelkedett. A kéthavi aktívum 1,544 milliárd euró volt, 41 millióval kisebb a tavalyinál - írja az MTI.

Csütörtökön adja közzé a statisztikai hivatal első becslését a márciusi kiskereskedelmi forgalomról. Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,8, naptárhatástól megtisztítva 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 16 százalékkal emelkedett februárban. Az év első két hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2,3 százalékkal nőtt.

Szintén csütörtökön közli a KSH az adatait a lakásépítések első negyedéves alakulásáról és a kiadott építési engedélyekről. Tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek. (Nemrég tovább csökkent a munkanélküliség.)

Pénteken adja közzé a statisztikai hivatal első becslését az ipari termelés márciusi alakulásáról. Februárban 2,7 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás volumene az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adat 7,0 százalékos növekedést mutatott a tavalyi szökőnap miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK