Emiatt járhat pórul sok leendő nyugdíjas

Az előző évekhez képest jelentősen nőtt azok aránya, akik minden hónapban félreraknak egy előre meghatározott összeget. Az európai átlagtól így is elmarad a takarékoskodók aránya. Az idősebbek kevesebb, mint fele tesz félre - derül ki az Intrum Justitia kutatásából.
Szabó Dániel, 2018. január 11. csütörtök, 11:13
Fotó: Shutterstock

"Nem elsősorban a félretett összeg nagysága a fontos, hanem az, hogy rendszeresen legyen megtakarításunk. Az elv, a szemlélet és a hozzáállás az igazán lényeges. Kedvező, hogy az elmúlt évek adataihoz képest egyre többen állítják, minden hónapban figyelnek arra, hogy legyen tartalékuk" - magyarázza a követeléskezelő vállalatcsoport közleményében az üzletfejlesztési és értékesítési igazgató, Kis Annamária, miért lenne fontos, hogy az emberek félretegyenek.

A cég minden évben elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. Az idei kutatásban 24 országból 24 401 európai - köztük 1006 magyar - állampolgár vett részt. A legutóbbi felmérésből kiderül, hogy egyre többen spórolnak már Magyarországon: az emberek több mint fele havonta félre tud rakni.

A rendszeresen megtakarítók elsősorban a váratlan kiadásokra tesznek félre, hasonlóan az európai megkérdezettekhez. A rendszeresen spóroló magyarok aránya 8 százalékponttal emelkedett egy év alatt, így alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól.

Népszerű megtakarítási cél emellett az utazás és a saját lakás - utóbbi kifejezetten magyar sajátosság. Míg a virtuális pénz majdnem olyan népszerű megtakarítási forma, mint az arany.

Fontos adat, hogy míg a 18-34 évesek között 10-ből 6 magyar rendszeresen megtakarít, addig az 50 évnél idősebbek körében 10-ből 4 megkérdezett tesz félre havonta. Pedig egyre több elemzés és szakember javasolja a nyugdíj előtt állóknak, hogy készüljenek idős éveikre.

Váratlan kiadások és saját lakás

A megkérdezettek döntő többsége, több mint 60 százaléka az előre nem látható kiadások miatt tesz félre. Európai összehasonlításban a magyarok körében a legmagasabb a lakáscélból megtakarítók aránya - a kutatásban szereplő országok átlaga 16 százalék, Magyarországon azonban minden negyedik rendszeresen spóroló erre a célra is félretesz. Ezzel szemben utazásra félrerakni nem olyan népszerű hazánkban, mint Európában. Míg a nemzetközi adatok szerint 10-ből 4 ember tesz félre utazásra, addig hazánkban ez az arány 25 százalék - írja közleményében a vállalatcsoport.

Nem meglepő módon másra tesznek félre a különböző korcsoportokba tartozók: a 18-34 év közöttiek inkább lakáscélra, esetleg utazásra spórolnak, az idősebb korosztályok azonban a  gyerekeiknek, unokáiknak teszik félre pénzüket.

Magyarországon a legnépszerűbb megtakarítási forma a készpénz: közel a megtakarító fele ilyen formában is felhalmoz. Gyakori még a megtakarítási számla, a válaszadók 35 százaléka ezt az eszközt alkalmazza. Érdekesség, hogy a világ pénzügyi tendenciáihoz hasonlóan egyre többen keresik a kriptovalutát. A kutatási adatok szerint közel annyian említették használt megtakarítási formaként a különböző virtuális pénzformákat, amennyien az aranyat.

"A magyar megtakarítási szokások kevés kivételtől eltekintve megegyeznek az európai jellemvonásokkal. Az egyik ilyen magyar sajátosság, hogy inkább lakásra spórolunk, mint utazásra. Abban is eltérünk az európai átlagtól, hogy hazánkban felülreprezentált a készpénz megtakarítási célú használata a megtakarítási számlák rovására" - ismertette Kis Annamária.

Az Intrum Justitiáról
Az Intrum Justitia és a Lindroff egyesülésével 2017. június 27-én létrejött Európa vezető követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoportja. Az 1898-ban alapított Lindorff a követeléskezelés és -vásárlás mellett számlakezelési szolgáltatásokat is nyújt. Az 1923-ban alapított Intrum Justitia olyan testreszabott szolgáltatásokat kínál, amelyek igénybevételével mérhetően javul ügyfeleinek cash-flow-ja és hosszú távú jövedelmezősége. Az egyesített vállalatcsoport Európa 23 országában közel 8000 munkavállalót foglalkoztat, központja Svédországban, Stockholmban található. Az egyesített vállalatcsoport konszolidált árbevétele a 2017 márciusát megelőző 12 hónapban elérte a 1352 millió eurót. Az Intrum Justitia AB részvényei jegyezhetők a Nasdaq Stockholm tőzsdén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.01.12 08:14

@dezsogazdag@gmail.com: Az átlag kínai fizetése kevesebb, mint a magyaré, mégis takarékoskodik belőle. Kínában nincs állami nyugdíjrendszer. Olyan nyugdíjad lesz, ahogyan takarékoskodsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.12 08:10

@syriaalaeppo@gmail.com:
Most akkor tulajdonképpen mi nem igaz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2018.01.12 08:05

@terabit: Nem igaz.
Külföldi, felelőtlen hitelekből építkeztek mára nagyon drágán fenntartható épületeket!
A magyar kommunista gazdaság hitelekre épült, mesésen hatékonytalan volt.
Részegen jártak be a gyárba lopni...amit Kádár tömeggyilkos egy kacsintással elintézett.
Ezért nagy a nosztalgia a lumpen, részeg, munkánélküliek között utána.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.01.12 07:56

Ki mint veti ágyát - úgy alussza álmát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.11 14:47

@dezsogazdag@gmail.com:
"A most nyugdíjasok hozták rendbe a háború után az országot ! "
Ez egy elég elcsépelt blabla.

"Most akik ledolgoztak 40-50 évet ,a béka segge alatt van a nyugdíjuk!"
A statisztikák szerint akik ledolgoztak legalább 40 évet meglehetősen kisebbségben vannak azokkal szemben akik meg nem.

"Majdnem minden területen vóltak hatalmas béremelések ,mközben kiszúrták a nyugdíjasok szemét választás előtt évre most összesen tizen-huszonezer forintokkal !"

Mi köze az én béremnek a te nyugdíjadhoz? Semmi. A te nyugdíjadnak a te volt béredhez van köze.

"A nyugdíjakat nem ajándékba kapják hanem 40-50 éven keresztűl befizették a járulékokat"
Szép álom az a 40-50 év... elég megnézni egy nyugdíjstatisztikát.

"Jön még jobb kor is ,de majd akkor ezek az újgazdagok mehetnek majd a gulágra !!!"
Helyesen és stílszerűen kulákokat kellett volna írnod...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html