Emiatt szenved sok magyar autós

Két év alatt 13,4-ről 13,9 évre nőtt a forgalomban lévő személyautók átlagéletkora Magyarországon, és az eladásra hirdetett autók átlagéletkora is közelít a 12 évhez - hívta fel a figyelmet Fodor László, a Használtautó.hu autós portál szakértője az M1-en vasárnap.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 19. vasárnap, 09:29
Fotó: Reuters

A válság indulása óta, 2007 óta rohamosan nőtt az autópark öregedése. A portál statisztikái szerint az idősebb autók jóval hamarabb, átlagosan 4-5 hét alatt elkelnek, miközben a legfiatalabb, magasabb értékű autók eladására jellemzően két hónap alatt kerül sor - írja az MTI.

Azokban a megyékben, ahol alacsonyabbak az átlagkeresetek ott 300 alatt van az ezer főre jutó autók száma, a fővárosban, Pest megyében, és a gazdaságilag fejlettebb megyékben pedig a 400-hoz közelít ez a szám. Európában jellemzően 400-600 autó jut ezer lakosra. (Ezt jó, ha tudja az autó egyik legfontosabb iratáról.)

Problémának nevezte, hogy csaknem másfélszer annyi használt autót hoznak be az országba külföldről, mint amennyi új autót itthon eladnak. Ezeknek az átlagéletkora tíz év feletti, így továbbra sem sikerül megállítani az autópark öregedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2017.03.20 06:33

Ha valamivel tényleg olcsóbbak lennének az újnak mondott autók, akkor nem hozna be senki sem kintről mindenféle lepukkadt szarokat. Ámde - amíg az országos átlagfizetésekből 10 év alatt se igazán lehet egy új kocsit megvenni, még egy kissé várni kell!
Itt valójában már az a "mi autónk" Suzuki se igazán a mi autónk, mert lassan többe került,, mint a 2-3 éves, alig használt nyugatiak! Daciát és Ladát pedig nem mindenki vehet!
Majd ha olyanok lesznek végre a bérek, mint pl. Ausztriában (közel 5x többek), na talán akkor dereng valami az alagút végén. Addig pedig - folymatában Európa használtautó roncstemetője voltunk - és vagyunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kiss.tamas@kissti.hu, 2017.03.19 10:11

Nem csoda, jól teljesít a gazdaság. Már elértük a 2008 évi színtet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html