Eszerint 2018. januárban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal nőtt az előző évihez mérten. (Az első becslésben közölt januári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,5 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 4,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 3,4 százalékkal nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai pedig 7,9 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 0,4, ezen belül a feldolgozóiparé 16,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 5,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 10,5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 0,9 százalékkal mérséklődött.

Az ipari termelés Magyarország minden régiójában emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon (14,2 százalék), a legkevésbé Észak-Magyarországon (3,0 százalék).

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12 százalékkal nagyobb volt 2017 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 22, az új exportrendelések 10,7 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt a 2017. januáritól.

Fotó forrása: Pexels/Pixabay