Jönnek az ötvenezer forintos érmék

Jövő kedden indul a jegybank idei emlékérmeprogramja. Elsőként I. Ulászló aranyforintja érkezik többféle változatban.
Csernátony Csaba, 2020. január 11. szombat, 08:08
Fotó: Buksza blog

Az idén is több emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank: két arany, tizenkettő ezüst és két önálló színesfém emlékérme, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is szerepelnek a programban.

Folytatódik például a múlt évben a vizslás éremmel elindult kutyás sorozat: az idén a komondoros érme érkezik és jön a középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozat új tagja is. Utóbbi I. Ulászló király aranyforintjának állít emléket és jegybank idei programjának első darabjaként január 14-én, azaz jövő kedden jelenik meg.

Többféle verzió lesz: az egyik proof (tükörfényes), a másik úgynevezett proof piefort veret lesz. Mindkettő aranyból készült és a névértékük egyaránt 50 ezer forint, de az előbbiből 2000, az utóbbi vastagveretből pedig csak 500 darab kerül a piacra. Az érmét sárgarézből is elkészítik ötezer példányban, ennek a névértéke 2000 forint lesz.

Ulászló uralkodása alatt csupán egy aranyforinttípust veretett a nagybányai és a szebeni verdékben. Az aranyak előlapján a király nevét feltüntető köriratban négyrészű címerpajzsban a magyar vágások, a lengyel sas, a litván lovas és a kettős kereszt szerepel, a hátlapon Szent László király álló alakja látható, kétoldalt verdejegy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.11 10:14

Ez nekem tetszik, s veszek is belőle.
Már csak buliból megéri, hogy a pénztárosokat szopassam, amikor a 20 000 forintos bankjegy láttán azt kérdezi, hogy NINCS KISEBB?
De van s átadom neki a jóval kisebb 50 000 forintos érmét.
Na, ebből adjál vissza wazze!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2020.01.11 09:57

A cím ilyetén nyilvánvalóan félrevezető megválasztása nem mondható ízlésesnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html