Emmi: nem lesz drágább a menza

Nem lesz áremelés az iskolai közétkeztetésben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.
MTI, 2013. június 6. csütörtök, 20:37

A közétkeztetéssel kapcsolatos csütörtöki egyeztetésen az államtitkárság korábbi álláspontját megerősítve ismételten hangsúlyozta, hogy nem lesz áremelés a menzákon. "Az államtitkárság elkötelezett a gyermekek egészségét szolgáló közétkeztetés megvalósításában, ezt prioritásnak tekinti" - szögezték le.

A megbeszélés valamennyi résztvevője megerősítette, hogy egyértelműen támogatja a gyermekek egészséges étkeztetésének garantálását szolgáló jogszabály megalkotását. Az egyeztetésen több szakmai kérdést részletesen is megtárgyaltak, mint például a sócsökkentés menetrendjét, vagy az étlap információtartalmát és a szükséges felkészülési időt. Utóbbi kapcsán az egészségügyi államtitkárság elfogadta a közétkeztetők azon igényét, hogy a rendelet hatályba lépését követően türelmi időszak álljon rendelkezésre. Ez a tervek szerint 2014. szeptember elsejéig tart.

Mindezek mellett több olyan kérdés is felmerült, amely a közétkeztetésben részvevők egymás közötti felelősségi viszonyával, a közbeszerzések elbírálásának szempontjaival és a közétkeztetésre költött összegek jelentős területi eltéréseivel kapcsolatosan várhatóan további egyeztetéseket eredményez - tették hozzá.

A csütörtöki - az egészségügy államtitkárság szerint - "konstruktív légkörű megbeszélésen" a közétkeztetésben érintettek számos képviselője vett részt, így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és egyes tagszervezetei - Hungast Holding Zrt., Sodexo, Eurest; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Junior Zrt., Bakonygaszt Zrt., a Magyar Közétkeztetők Szövetsége, az Elamen Zrt., a Hügli Kft., az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége és a Mintamenza munkacsoport. A kormányzat részéről az EMMI egészségügyi, szociális és oktatási ágazata, valamint Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői voltak jelen.

HOZZÁSZÓLÁSOK