Emmi: változik a receptek kiváltása

Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre az elektronikus meghatalmazás lehetőségével. A meghatalmazást és a törvényes képviseletet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is lehet rögzíteni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A jövő év elejétől a magánegészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az EESZT adatbázisához.
Domokos Erika, 2019. december 14. szombat, 15:26
Fotó: Napi.hu

A tárca közleménye szerint jövőre jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást.

A jövő év elejétől a magánegészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az EESZT adatbázisához, ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége; a csatlakozó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő. Mindez elősegíti a hatékony és azonnali információcserét a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, növeli a betegbiztonságot, tovább erősíti a beteg kórelőzményeinek megismerését és biztosítja a rendszer átláthatóságát - közölte az Emmi.

Az EESZT minden szempontból megfelel a digitális kor elvárásainak, az ezt használó orvosok, egészségügyi szakdolgozók és gyógyszerészek a saját, megszokott informatikai rendszerükön keresztül érhetik el a szolgáltatásokat, ezáltal gyorsabbá, hatékonyabbá válik a betegek ellátása - véli az Emmi.

A digitális önrendelkezés keretén belül pedig bárki dönthet úgy, hogy szabályozza a rá vonatkozó egészségügyi adatok láthatóságát, és az azokhoz történő hozzáférést az egészségügyi ellátórendszer számára - jegyezte meg a minisztérium.

Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben. Az EESZT 2020-ig tartó továbbfejlesztése során valósul meg a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges feltöltése, továbbá a telemedicina szolgáltatások bekapcsolása - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2019.12.15 08:52

Az "elektronikus recept" tipikus példája annak, hogy az informatika számos dologra alkalmatlan. Egyszerűen indokolva: az otthon haldokló nem jár patikába, no meg a csecsemők se. Sokat lehetne segíteni a működőképességen értelmes, bizalmi szabályozással. Pl.: már a felíró orvos rögzíthetné a kiváltásra jogosultak TAJ számát - nem az életrajzukat és a családfájukat - egyszerűen a TAJ számukat. Ebből akár ötöt is. Talán akkor működőképesebb lenne a rendszer. De be lehetne vezetni a felírási igazolás helyett a biankó "kiváltási igazolást" is, amit a kiváltó tölthet ki a saját adataival. Arra is csak annyi kellene: a bemutató a TAJ számú ellátott, -án felírt gyógyszerét jogosult kiváltani. Még az új típusú személyi igazolványba is lehetne ilyen adatokat rögzíteni, ügyfélkapun keresztül, akár otthonról is. Bizonyára több emberi léthez méltó megoldás is létezik még, a jelenlegit nem nevezhetjük annak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.12.15 08:40

Ezzel most mit könnyítettek?

A jól bevált régi papíralapú receptek ezután is jól fognak teljesíteni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html