Aggasztó jelek Magyarországon - ezért még súlyos árat fizethetünk

Idén már hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egész éves erőforrás-mennyiségét - olvasható a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleményében, amelyben a szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlfogyasztásnak, a tartalékok felélésének súlyos természeti és környezeti következményei is vannak, pedig van olyan eszköz a kezünkben amely még a fogyasztási színvonal csökkenésével sem jár.
Szabó Zsuzsanna, 2018. július 31. kedd, 11:17
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) már tavasszal riadót fújt, mert 2017-ben háromévi stagnálás után újra emelkedett a globális energiafelhasználáshoz kötődő széndioxid-kibocsátás. A 2006-2016 közötti összesített globális energiaintenzitás-javulás mértéke a történelmi átlag közel kétszerese volt, ami rendkívül pozitív eredmény. Azonban még ezt az ütemet is duplázni kell, ha tényleg a párizsi 2015-ös klímaegyezmény elérése a cél. A legújabb tendenciák viszont sajnos épp az ellenkező irányba mozognak. Pedig az energiahatékonysági szakpolitikák hatásosak, már ha léteznek.

A világon az energiahatékonyság mindenhol alulértékelt, holott ez az egyetlen olyan terület, ahol úgy lehet gazdasági növekedést elérni, hogy közben nem nő az energiafelhasználás. Ha az EU tagállamai teljesen kihasználnák az energiahatékonyságból származó lehetőségeket, az IEA korábbi számítási alapján 1,1 százalékkal lenne magasabb a GDP-jük.

Több energiát használunk fel

Az elmúlt három évben növekedésnek indult Magyarország energiafogyasztása is, szemben a 2014-et megelőző évtized csökkenő trendjével. Minden jel arra utal, hogy az eddig indított hazai szakpolitikák nem elegendők, további szakpolitikai intézkedések kidolgozására lesz szükség, ráadásul minél hamarabb.

Az ország legnagyobb energiafelhasználója a lakosság, a teljes primer energiafelhasználás - és a széndioxid-kibocsátás - mintegy harmada a háztartásokhoz kötődik. A MEHI szerint ma egy átlagos háztartás a felhasznált energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítja, ami meglepően nagy arány ahhoz képest, hogy az évnek nagyjából a felében fűtünk.

Szintén elgondolkodtató, hogy az elmúlt évtizedben a magyar háztartások egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása alig javult, míg az európai átlag mintegy 16 százalékos csökkenést mutat.

Aggasztó a levegő minősége

Az energiahatékonyság ösztönzése nemcsak a pénztárcáknak tesz jót, hanem egyben csökkenti az energiafelhasználáshoz kapcsolódó károsanyag-kibocsátást is. Erre annál is inkább szükség van a szervezet szerint, mert Magyarországon a levegő minősége aggasztó. Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint Magyarországon évente tízezer feletti korai haláleset történik, amelyet a légszennyező részecskék, az ózon, vagy a nitrogén-dioxid koncentrációja váltott ki. Hazánkban a lakossági fűtés az egyik legnagyobb szennyező, a kisméretű szállópor-kibocsátás 70, a nitrogén-oxid szennyezés közel 20 százalékáért felelős.

Ha ezen nem változtatunk, akkor már a közeljövőben is komoly gondokkal kell szembenéznünk - figyelmeztetnek a MEHI szakemberei.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.01 15:27

egyebkent meg az emberiseg letszamat kene csokkenteni. a nyugati civilizacio amugy is leszallo agban van, a fejlodo orszagokban eloknel viszont nagyon szukseges lenne egy nepessegszabalyozasra. ha ezek a jelenleg fejletlen regiokban elok is elkezdenek majd CO intenzivebb technologiakat hasznalni, mert mar nem a templomban tapsikolnak, hanem motorozgatnak a nilus menten, na az fog odabaszni a klimavedelemnek.

biztos vagyok benne, hogy a vilagnak nincs szuksege 190 millio nigeriai allampolgarra, ami egy fel generacio mulva 500 millio kornyeken lesz. abban is biztos vagyok, hogy az usaban mar vannak beavatkozasi tervek erre vonatkozoan. igen, lesz meg haboru, de ismerve az usa technika folenyet, inkabb meszarlasnak mondanam. de meg az is lehet, hogy afrikaban elintezik egymast, pl az orbaniai ertekrendet alapul veve, mivel nigerai lakossaga fele muszlim, fele kereszteny, magyarorszag exportalhatna "ingyenfegyvert" a kereszteny hit vedelmeben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.08.01 15:19

@europeer:
eleg troger cikk mar megint. haztartasrol beszel, de pl az auto hasznalatot a haztartashoz sorolja, vagy van kulon kozlekedes kategoria? ez a 3/4-es arany is tul soknak tunik, mikor mas meresek szerint a hutogepek adjak atlagban a haztartasi aramfogyasztas harmadat. igen, a hutogepek szigetelokepessege 10 evente duplazodik. meg nem eri cserelni, de akinek fontos szempont a klimavedelem, mar rohanhat is a boltba.

igy eleg nehez mit hozzaszolni. raadasul az elejen magyarorszag unblock energiafogyasztasa szerepelt, majd attert a lakossagra. pl a merci gyar es a beszallitoi kapacitasok kiepulese biztos, hogy novelte a CO kibocsatast. globalisan meg mar latszik, hogy lehet utalni az atomeromuveket, de nincs alternativajuk, amikor klimavedelemrol beszelunk. szar egy cikk ez, na...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.31 17:06

"egy átlagos háztartás a felhasznált energia csaknem háromnegyedét fűtésre fordítja, ami meglepően nagy arány ahhoz képest, hogy az évnek nagyjából a felében fűtünk"
Ezt hogyan mérték fel?
Szerintem beleszámolták a nyári klímahasználatot, meg azt, hogy a fűtőerőművek a melegvizet is előállítják. Tehát nemcsak a téli fűtés visz annyi energiát. És az erőmű nemcsak a lakosságot látja el, hanem a hivatalokat, cégeket is.
A halálozást se kellene a fűtésre fogni, mert 80-as évekig sokkal szennyezettebb, szemmel láthatóan szennyezettebb volt a levegő, és állítólag ma többen halunk meg.
Okádta a tömény füstöt az erőmű, timföld borított településeket, pernye szállt sokfelé, cementgyárak, azbeszt szállt, stb. És ma több a rákos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html