Energiahivatal: jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon

Tavaly már 2000 háztetőre szereltek napelemet - ebből az energiahivatal azt a következtetést vonta le, hogy jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon.
Napi.hu, 2017. január 20. péntek, 12:19
Fotó: Reuters

2016 decemberében több mint 2000 darab, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet nyújtottak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A MEKH külön munkacsoportot hozott létre a kérelmek gyors elbírálására.

Jelentősen növekedhet a 0,5 MW teljesítménynél kisebb naperőművek száma Magyarországon. Erre lehet következtetni a MEKH-hez 2016 decemberében beérkezett beadványok számából. Míg 2015-ben összesen 65 kötelező átvételi kérelmet bírált el a hivatal, addig 2016 decemberében több mint 2000 kérelem érkezett a hivatalhoz. A kérelmek jelentős része napelemes kiserőművekre vonatkozik - vagyis háztetőre szerelt napelemekre vonatkozik.

A kérelmek nagy száma miatt és a gördülékeny ügyintézés érdekében a hivatalban külön munkacsoport foglalkozik a beadványok vizsgálatával, hogy a kérelmezők mihamarabb megkezdhessék a beruházások finanszírozásának és kivitelezésének további fázisait.

HOZZÁSZÓLÁSOK