A hirtelen halál súlyos kockázatával jár az energiaitalok gyakori fogyasztása: a Madridban végzett, Fabian Sanchis-Gomar vezette nemzetközi kutatás arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket - írja közleményében a Magyar Kardiológusok Társasága.

A szervezet arra figyelmeztet, hogy semmiképpen se a pihenést, az alvást pótolják ezekkel az üdítőkkel, valamint a legkisebb jelzésre is oda kell figyelni, amelyet az emberek teste, szervezete küld - hangsúlyozzák a szakemberek.

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk. Az összetevők között a guarana koffeintartalma legalább akkora, mint a kávéjé. Továbbá jelentős mennyiségű ginzenget és a taurint tartalmaznak, amelyek nagy mennyiségben veszélyesek lehetnek.

Komoly károsodást okoz

A 12-19 éves kamaszok hozzávetőlegesen 31 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel energiaitalt. Az Egyesült Államokban olyan alternatívája is van az energiaitaloknak, ami rágógumi vagy inhaláló formában élénkít. Ezeknek a termékeknek a magas koffeintartalma komoly károsodást okozhat és okoz is. Az USA-ban 2007-ben az 5448 koffein túladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt. Itthon erről nem készült kimutatás, csak arról, hogy mennyit költ a lakosság ilyen termékekre: egy év alatt 44 millió liter fogyott ezekből a termékekből.

"Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Nekem is volt olyan betegem, aki megitta éhgyomorra a reggeli kávéját, majd délelőtt az energiaitalt, nem evett, nem ivott mást, majd olyan szívdobogása lett, hogy órákat feküdt az osztályunkon - figyelmeztet a közleményben Vértes András, az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője.

Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá

- hangsúlyozza Vértes.

Magyar Kardiológusok Társasága szerint:

  • napi egy doboz (250 ml) energiaital a legtöbb egészséges kamasz számára biztonságos;
  • sportolás előtt vagy közben kerülni kell az energiaital-fogyasztást;
  • azoknak a kamaszoknak, akiknek klinikailag igazolt betegségük van, konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal energiaital-fogyasztás előtt;
  • a túlzott energiaital-fogyasztás alkohollal vagy droggal, esetleg mindkettővel kombinálva súlyos hatású lehet, akár halált is okozhat.