Energiaklub: nem titkolható a paksi bővítés

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek meg kell küldenie az Energiaklub részére a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló Lévai projekt keretében készült tanulmányokat és egyéb dokumentumokat - közölte az Energiaklub Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének állásfoglalására hivatkozva.
MTI-Eco, 2013. március 7. csütörtök, 17:36
Fotó: Napi.hu

Az Energiaklub, csütörtöki közleményéhez csatolta a március 4-én kelt állásfoglalást, amely szerint az MVM-nek 15 napon belül meg kell küldenie az Energiaklubnak a szervezet által kért dokumentumokat - például a bővítés megvalósíthatóságának lehetséges üzleti konstrukcióiról szóló tanulmányokat - úgy, hogy azokban felismerhetetlenné teszik a nem nyilvános közérdekű adatokat.

Az Energiaklub 2012 áprilisában kérte az MVM-et a Lévai projekt eredményeinek nyilvánosságra hozatalára. Az MVM álláspontja szerint a projekt keretében eddig született eredmények egyrészt döntés-előkészítő iratnak minősülnek, másrészt knowhow-ra vonatkozó adatokat tartalmaznak.

Az ügyben a zöld szervezet tavaly augusztusban kérte a NAIH állásfoglalását. A hatóság 2013. március 4-i döntésében azt állapította meg, hogy a dokumentumok egészének megismerhetősége automatikusan nem utasítható el. Az adatkezelőnek kötelessége mérlegelni, hogy a dokumentumokban lévő közérdekű adatok közül melyek körében korlátozhatja a nyilvánosságot, azt indokolnia kell, a többi adatot pedig nyilvánosságra kell hoznia.

A hatóság állásfoglalása alapján ezért az MVM-nek meg kell küldenie például az új atomerőművi blokkok megvalósíthatóságának lehetséges üzleti konstrukcióiról és kockázatairól szóló stratégiai tanulmányokat, a tenderkiírás első, angol nyelvű tervezetét, illetve a különböző társadalmi, gazdasági és régiós hatáselemzési tanulmányokat, oktatási felméréseket; a beruházási, üzemeltetési munkaerőigényről, illetve a szakirányú humánerőforrásokról és a térségi vállalkozásokról készült felméréseket.

Az MVM a fenti dokumentumokban felismerhetetlenné teheti a nem nyilvános közérdekű adatokat. Az állásfoglalás szerint az MVM-nek 30 napja van, hogy az NAIH-éval ellentétes álláspontjáról tájékoztassa a hatóságot.

Az Energiaklub megjegyzi, hogy az MVM a 2012. áprilisi kérelem, illetve a hatóságnak benyújtott beadvány óta több dokumentumot megküldött már az Energiaklubnak, ezek elérhetőek a szervezet honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK