Energiatakarékosságban erősít a tatabányai kórház

Közel nyolcszázmillió forintból újítják fel a tatabányai kórház egy pavilonját, az energiaköltségek több mint harmadával csökkenhetnek.
Vajna Erzsébet, 2012. június 20. szerda, 19:50
Fotó: Napi.hu

Megkezdődött a tatabányai Szent Borbála Kórház egyik pavilonjának felújítása az energiafogyasztás, a magas hőveszteség csökkentése céljából, a beruházás 780 millió forintból valósul meg. A költségek 60 százalékát (470 millió forintot) uniós pályázaton nyert el az intézmény, az állam tulajdonosként ehhez 310 millióval járul hozzá.

A kórházi pavilont a nyolcvanas években emelték házgyári technológiával, nélkülöz minden szigetelést és hővisszanyerő eszközt, nyílászárói elavultak, így üzemeltetése energiapazarló. A felújítás során ötszáz rosszul záruló ablakot cserélnek ki, 7600 négyzetméteren szigetelik az épület homlokzatát, tetőszerkezetét, illetve átalakítják a fűtési rendszert. A primer energia egy részét napkollektorok és hőszivattyúk állítják majd elő.

Az épületben olyan hűtési rendszert telepítenek, amely a működés közben keletkező hulladékhőt a fűtési rendszerbe táplálja vissza. Energiát takarítanak meg azzal is, hogy az öreg szellőzőberendezéseket korszerű hővisszanyerő szellőzőkkel váltják fel, az ablakokra pedig árnyékolókat szerelnek, hogy javítsák a betegek komfortérzetét.

 

Harmadával csökken a fűtési költség
A tervek szerint a tatabányai kórházban évi 35 százalékkal csökkenhet az épület energiafogyasztása. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot az Élőenergia Kft. nyerte meg, amely jövő tavaszra vállalta a projekt befejezését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.06.21 18:38

És ilyen is van:
Uniós pénzből magyar vállalkozás (nevéből ítélve) újít fel állami kórházat.
Ebbe még én sem tudok belekötni.
Majd jön a vén bolond Blama.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.06.21 18:21

A primer energia definíció szerint az az energiaforma, amiBŐL állítják elő a felhasznált energiát. A primer energiát így nem lehet előállítani. Tanuljunk energetikát, mielőtt szakkifejezésekkel villogunk!
Ha évi 35%-kal csökkenne a felhasznált energia az azt jelentené, hogy minden évben csökkenne az energiafelhasználás. Talán tanuljunk meg előbb magyarul, mielőtt cikket írunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html