Megkezdődött a tatabányai Szent Borbála Kórház egyik pavilonjának felújítása az energiafogyasztás, a magas hőveszteség csökkentése céljából, a beruházás 780 millió forintból valósul meg. A költségek 60 százalékát (470 millió forintot) uniós pályázaton nyert el az intézmény, az állam tulajdonosként ehhez 310 millióval járul hozzá.

A kórházi pavilont a nyolcvanas években emelték házgyári technológiával, nélkülöz minden szigetelést és hővisszanyerő eszközt, nyílászárói elavultak, így üzemeltetése energiapazarló. A felújítás során ötszáz rosszul záruló ablakot cserélnek ki, 7600 négyzetméteren szigetelik az épület homlokzatát, tetőszerkezetét, illetve átalakítják a fűtési rendszert. A primer energia egy részét napkollektorok és hőszivattyúk állítják majd elő.

Az épületben olyan hűtési rendszert telepítenek, amely a működés közben keletkező hulladékhőt a fűtési rendszerbe táplálja vissza. Energiát takarítanak meg azzal is, hogy az öreg szellőzőberendezéseket korszerű hővisszanyerő szellőzőkkel váltják fel, az ablakokra pedig árnyékolókat szerelnek, hogy javítsák a betegek komfortérzetét.

 

Harmadával csökken a fűtési költség

A tervek szerint a tatabányai kórházban évi 35 százalékkal csökkenhet az épület energiafogyasztása. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot az Élőenergia Kft. nyerte meg, amely jövő tavaszra vállalta a projekt befejezését.