Budapest legnagyobb lakóházában, a 886 lakásos óbudai Faluházban elsőként valósult meg energetikai tanácsadó pont egy önkormányzat és egy szakmai szervezet, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ együttműködésében.

Az épület nemrégiben esett át egy nagyszabású, komplex energiahatékonysági felújításon, ahhoz pedig, hogy a lakók élni tudjanak a fűtéskorszerűsítés, a hőszigetelés és az ablakcsere adta megtakarítási lehetőségekkel, elengedhetetlen, hogy megkapják az ehhez szükséges tanácsokat is - mondta a megnyitón Csikai Mária, az Energiaklub munkatársa.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb egybefüggő lakóépületét 1,2 milliárd forintból korszerűsítették 2009 júliusa és decembere között. A források 40 százalékát a kerületi önkormányzat és az EU, harmadát a Panel Plusz Program, 27 százalékát pedig a lakossági önrész fedezte. Az épületen 1800 ablakot cseréltek ki, a tetőre pedig 1500 négyzetméternyi, 1128 megawattóra teljesítményű napkollektor-rendszer került, amely a lakók használatimelegvíz-fogyasztását elégíti ki. Az egy lakásra jutó energiafogyasztás akár 54 százalékkal is csökkenhet. Ehhez azonban az épület megfelelő "működtetésére" van szükség, többek között a fűtésszabályozás, szellőztetés vagy a vízhasználat területén. Az Energiaklub a jövő elejére hőtérképet és energiaauditot készít a házra, illetve folyamatosan gyűjtik a felmerülő problémákat, amelyekre az iroda igyekszik majd választ adni.