Sokkal egyszerűbb ügyintézést akar a kormány

A bürokráciacsökkentés korábbi intézkedései révén éves szinten 4 milliárd forintot takaríthattak meg a cégek, a magánszemélyek 10,6 milliárd forintot spórolhattak - közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökség.
Szabó Dániel, 2019. március 20. szerda, 09:21
Fotó: Stocksnap

Nem áll meg a több éve tartó kormányzati bürokráciacsökkentési gépezet azután, hogy már két lépcsőben - 2016. és 2017. január 1-én - is több eljárást megszüntettek vagy egyszerűsítettek: további intézkedéseket tervez a kormány. A tervek szerint jelentősen csökken majd a kötelező hatósági ellenőrzések száma és gyakorisága, más ügytípusoknál bejelentési kötelezettség válthatja fel az engedélyezési eljárást - tudta meg a lap.

Nagymértékben csökkentenék a személyes ügyintézési kötelezettséggel járó eljárások számát, nagyobb teret engedve az elektronikus ügyintézésnek. Ahol pedig ezek nem lehetségesek, ott a belső intézkedéseket gyorsítanánk, úgy hogy az egyes hatóságok közvetlen hozzáférést kapnának olyan állami nyilvántartásokhoz, adatbázisokhoz, amelyekre egy-egy adott eljárásban szükségük van.

Ez főként a a fővárosi és megyei kormányhivatalok belső szerkezetének átalakításával járhat. A lap szerint hétszáz ügytípus átalakítását tervezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK