Átlépte az egymilliárd litert az idei első négy hónapban eladott gázolaj mennyisége a magyar kutakon - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss adataiból. Ez 8,2 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

Ennél nagyobb ütemű növekedésre utoljára 2015 első harmadában volt példa, amikor hatalmasat zuhant az üzemanyagok ára. A képet csak kismértékben árnyalja, hogy 2018 első négy hónapjában 84, míg 2017-ben 83 munkanap volt.

A mostani kiugrás mögött főként a gazdasági növekedés és a béremelések állnak, bár tény, hogy az árak is szelídebbek voltak, mint tavaly ilyenkor. A GDP 4,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, amely az elmúlt évek hasonló időszakának egyik legjobb adata. Az alkalmazásban állók nettó bére is több mint 12 százalékkal emelkedett.

Benzinből 566 millió liter fogyott, 4,6 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Ez is szép adat, bár nem olyan kiugró, mint a dízel esetében.

A grafikonon a márciusi (utolsó előtti) visszaesés csupán naptárhatás következménye, 2017-ben ugyanis két munkanappal több volt.

Gázolajból Pest megyében fogyott a legtöbb, a második helyen Budapest áll, a harmadikon pedig Győr-Moson-Sopron megye. A benzinnél Budapest, Pest és Győr-Moson-Sopron a sorrend, bár utóbbi egyáltalán nem emelkedik ki a többi megye közül, hiszen jelentőségét az ipar adja, ez pedig a gázolajfogyasztáson keresztül mutatkozik meg.

Csökkenő adóbevételek

A komoly forgalomnövekedés ellensúlyozta azt, hogy tavaly az első negyedévben még magasabb volt az üzemanyagok jövedéki adója. (Mivel a Brent átlagára 2016 végén nem érte el az 50 dollárt, így 2017 első negyedévében a gázolaj adója 10 a benziné 5 forinttal volt magasabb.).

A jövedékiadó-bevétel ennek ellenére csökkent - igaz nem sokkal, mindössze 1,5 százalékkal, 183 milliárd forintra.

A kép forrása: Shutterstock.