Ennek nem fognak örülni Orbánék - meghökkentő adatok a munkaerőpiacról

Április végén 414,9 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében, ami bár havi alapon csökkenést jelent, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban növekedést mért a szervezet. Az új munkahelyek háromnegyede csak állami segítséggel tud létrejönni, a versenyszféra magától még mindig alig tud új álláshelyeket teremteni.
Napi.hu, 2015. május 22. péntek, 11:16
Fotó: Napi.hu

Április legvégén 414 855 nyilvántartott álláskereső volt a rendszerben, ami 47,2 ezres, azaz 10,2 százalékos csökkenés a márciusi adatokhoz képest, de az egy évvel ezelőttihez képest, ha minimálisan is, de nőtt a számuk. 2014 áprilisában ugyanis 0,3 százalékkal, avagy 1116 fővel kevesebb munkakeresőt regisztráltak.

Jó hír ugyanakkor, hogy a tartósan állásra várok száma csökkent: havi alapon 1,6, éves összevetésben pedig 15,6 százalékkal. Ezzel együtt is azonban 100 ezernél több honfitársunk szerepel több mint egy éve a nyilvántartásban.

A most kiadott statisztika ismét bizonyítja, hogy mennyire fontos az iskolai végzettség: az álláskeresők fele ugyanis csak általános iskolát végzett el (az ő számuk jelentős mértékben nőtt is egy év alatt), míg azok, akik felsőfokú végzettséggel csak az összes regisztrált 5 százalékát tették ki.

Szám szerint a legtöbb álláskeresőt az Észak-Alföldön találjuk, ők az összes nyilvántartott negyedét teszik ki (103,9 ezer) és négyszer annyian vannak, mint akik a Nyugat-Dunántúlon keresnek maguknak új munkahelyet. Amennyiben a megyéket nézzük, úgy Borsod-Abaúj-Zemplénben a legrosszabb a helyzet, hiszen csak itt több mint 50 ezren kerültek be a hatóság rendszerébe. Összehasonlításképpen: a legjobb helyzetben lévő Győr-Moson-Sopron megyében mindössze 5 ezren.

Kell az állami pénz

A hónap folyamán összesen 63,5 ezer üres álláshelyet jelentettek be a foglalkoztatók, ám rossz hír, hogy ennek 75,7 százalékához igényeltek valamiféle állami támogatást - azaz az új munkahelyek háromnegyede csak állami segítséggel tud létrejönni, a versenyszféra magától még mindig alig tud új álláshelyeket teremteni. A nem támogatott munkahelyeket nézve azt látjuk, hogy összesen 15432 jött létre, a legtöbb, 2140 Budapesten. Ezzel szemben Tolnában csak 156 új munkahelyet tudtak a cégek önerőből létrehozni. Nógrád sem lehet túl büszke az eredményére, hiszen itt is csak a 159 ilyen munkahelyet sikerült létrehozni, míg ezer feletti eredményt a fővároson kívül négy megye hozott (Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala, illetve Bács-Kiskun).

Támogatott munkahelyből már valamivel több mint 48 ezernek örülhettünk, csak Borsod-Abaúj-Zemplénben 11 ezer jött létre. Ezzel ki is magaslik a mezőnyből ez a térség, hiszen a következő szereplő Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csak 6904 új támogatott munkahellyel bővül a munkaerőpiaci kínálat.

Idén áprilisban egyébként összesen 177,8 ezer üres állás várta a dolgozókat, amiből a hónap végére 79,1 ezer maradt üres, betöltetlen. A legtöbb munkahely Budapesten maradt szabad, több mint 17 ezer, ahogy Pest megyében is 9 ezer feletti állásra kerestek új munkaerőt. Tolna megyében viszont nem annyira egyszerű a helyzet, hiszen a hivatalos statisztikák szerint itt csak 639 állás maradt betöltetlen, aminél a következő szereplő, Komárom-Esztergom is kétszer annyival bírt (1227).

Csoportos leépítések is voltak
Áprilisban a foglalkoztatók 1274 főt érintően jelentettek be csoportos létszámcsökkentést a foglalkoztatási szolgálathoz. A tárgyhónapban a legnagyobb létszámú bejelentés a fővárost érintette (1031), ezen kívül nem érkezett nagyobb létszámú bejelentés. A többi megye esetében a leépítések által érintett létszám minden esetben 100 alattiak voltak - Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon például egy ilyen sem volt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.05.22 22:22

@really:


vagyis kevesebb járulékot kell fizetni

és? és az így hiányzó járulék majd kinő a gazban, vagy hogyan??
vagy ha nem, azt már másra nem tudjuk hasznosítani, azaz adófizetőket fosztjuk meg tőle
ha jól emlékszem, erre az évre 380 milliárd van betervezve közmunkára
próbálj meg ezen elgondolkozni, milyen irtózatos mennyiségű pénz ez, mi mindent lehetne ebből egy csomó emberrel csinálni akár a foglalkoztatás valóságos javítása érdekében, ami tartós és valóban értékteremtő dolgot jelenthetne a jövőben...hasonlításképpen a felsőoktatásra kb. 150 milliárdot költünk (ha még egyáltalán van annyi)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.05.22 21:35

A Tim Seymour a CNBC-n a Fast Money műsorból pedig az on monday you buy turkey equity-t, shut the fuck up!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.05.22 20:20

Az átképzési program is komolytalan, csak arra szolgál, hogy kigórják a pénzt az oktató cégeknek, és addig is kap az illető valamennyi pénzt, nem hal éhen, mondhatjuk, sok esetben a tanárával egyetemben. Nem igaz, hogy átgondoltabban ezt nem lehetne csinálni, és nehogy azt higgyék, hogy az ezeken a tanfolyamokon résztvevő emberek erre nem jönnek rá. Miért nem az egészségügyi szakközépiskolákba küldik például az embereket, ott legalább piacképes szakmát kaphatnának. Ami szerintem ebben az egész országban van, az egy nagy káosz, főleg ezeken a helyeken. Az egyetemistákat azért alkalmazzák mindenhol szívesen, mert értelmesebbek, mint a többi ember, jobb benyomást keltenek. Bár a 7. kerület szórakozóhelyeit is ők működtetnék, azzal a sok bunkó vendéglátóssal már tele van az ember hócipője, az orgjaikkal együttvéve, a madamokat már nem is említjük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.05.22 18:48

@Zodiakus: khm...

A közmunkást az állam fizeti, a minimálbérest az önkormányzat...
Most akkor melyiket válasszam polgármesterként?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.05.22 18:47

@really: khm...

Ezen támogatott álláshelyek zöme közmunka...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html