BUX

Ennek tragédia lesz a vége

Egy tökéletesen elhibázott úton, erőszakosan menetel előre a kormány, a kétharmados többségre hivatkozva pedig dupla vagy semmi alapon iszonyatos áldozatra kényszeríti a társadalmat, és nagyon bízik benne, hogy a koncepció működni fog - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Mihályi Péter, veszprémi Pannon Egyetem és a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora, aki szerint a kormány csökönyösségének tragédia lesz a vége.

Szabó Zsuzsanna, 2010. december 7. kedd, 11:10

Ön azoknak a reformpártiak táborába tartozik, akik a korábbi kormány ideje alatt a szükséges változtatások elmaradása miatt éles kritikákat fogalmazott meg. Alapvetően, hogy értékeli a kormányváltás óta eltelt időszak eseményeit? Jó irányba megy az ország?

Ebben a kormányban nagyon kevesen értenek a makroszintű gazdaságpolitikához, és ez ritkaság. Matolcsy Györgynek kétségtelenül van egy víziója a gazdaságról, és kétségtelenül ért hozzá, de szerintem ez a vízió alapvetően  téves.

Konkrétabban mit ért a vízión?

A kiindulópont az, hogy utol kell érni az előttünk járókat, fel kell zárkóznunk, és ehhez fel kell gyorsítani a gazdaság növekedését. Az, hogy ez kívánatos, nem is kétséges. Hogy ez a magyar társadalom alapvető problémája, arról én is mélyen meg vagyok győződve. A kérdés az, hogy fel lehet-e gyorsítani a magyar gazdasági növekedést érezhető mértékben. Én még erre is azt mondom, hogy igen, de ehhez nagyon sok mindent meg kell változtatni, és ez fájdalmas. Idáig tehát Matolcsynak igaza is van! Csakhogy, ő azt gondolja, hogy a kulcskérdés az egymillió munkahely megteremtése és az adócsökkentés, valamint az, hogy a növekedés felgyorsításában  a kis- és középvállaltoknak (kkv) lesz főszerepe. Mind a három elgondolás hibás. A mostani kormány a kétharmados többségre hivatkozva ennek a teljesen hibás, háromelemű gondolatmenetnek az alapján  iszonyatos áldozatra kényszeríti a társadalmat, és nagyon bízik benne, hogy ez működni fog. Pedig borítékolni lehet, hogy nem.

Ezeket valóban a gazdasági növekedés és az ország versenyképességének beindításához szükséges elemekként szokták emlegetni. Nem lehet, hogy csak az időzítéssel van a baj?

Nem. Az egymillió munkahely megteremtésével az a baj, hogy a magyar gazdaságban nincs számottevő mobilizálható munkaerő az adott társadalmi feltételek között. A magyar foglalkoztatási struktúra ugyanis azt mutatja, hogy nagyon sokan vannak, akik vagy azért nem dolgoznak, mert nem érdemes, vagy azért, mert nincs módjuk rá. A maradék szűk aktív réteg pedig már eleve 12-14 órákat dolgozik. Ilyen helyzetben az adócsökkentésnek, különösen a magas jövedelmű, kereső emberek adócsökkentésének az égvilágon semmi értelme, ugyanis ez a réteg nem fog többet dolgozni.  

Mivel lehetne akkor javítani a helyzeten?

Reális időtávon belül lényegében semmivel. Nincs olyan lehetőség, hogy lényegesen megnöveljük a foglalkoztatottságot. Pici eredményeket lehet elérni, de azokhoz is nagy társadalmi áldozatokat kell hozni.

Mit ért reális időn?

Öt-tíz év.

A harmadik tétellel, a kkv-kkal mi a baj?

A miniszterelnök is szereti mondani, hogy Magyarországon a foglalkoztatottak 70 százaléka kkv-nál dolgozik, tehát ezt kell támogatni. Ez körülbelül olyan, mintha azt mondanánk, hogy Magyarország lakosságának 90 százaléka nem tud idegen nyelvet, tehát ezt kell támogatni, mert ez a jó modell. Szerintem pontosan az a probléma, hogy kkv-knál, mikrovállalatoknál meg egyéni vállalkozásokban dolgoznak az emberek. Ez a termelékenység növekedés legnagyobb akadálya. Az ország 200 legnagyobb vállalatánál az 1 főre jutó termelés szintje körülbelül háromszorosa annak, mint amit az ország összes többi vállalata átlagosan produkál.

Itt szokták követendő példaként említeni a németeket.

Ezzel az érveléssel  az a probléma, hogy amit „Mittelstand"-nak hívnak Németországban, azok nálunk a nagyvállalatok. Egy átlagos német „Mittelstand"-nak 28 országban van képviselete...

Tehát ennek az elképzelésnek hogyan lenne értelme?

Szerintem csak azoknak a kisvállalkozásokat szabadna életben maradni, amelyek viszonylag gyorsan nagyvállalattá tudnak válni. Nálunk - e helyett - a mostani adószabályok pontosan az ellenkezőjére ösztönöznek. Például az 500 millió forintig tartó adókedvezmény a cégek szétbontására sarkall. Ennek semmi értelme.

Ez azt is jelenti, hogy azokra a reformkezdemények, amelyeket az elmúlt években kiizzadtunk, keresztet is vethetünk?

Persze. Sőt, a helyzet ennél még rosszabb, mert a közbizalomnak a katasztrofális leépülése történik. Az előző kormány idején  a Fidesz propagandagépezetének sikerült  az adófizetői morált aláásni.  Elvben az új kormány fordíthatott volna a helyzeten a kétharmados támogatottsága alapján. De nem ez történt. Sőt, ez a mostani nyugdíjügy még inkább aláás mindent. Az ennek kapcsán kialakuló felháborodás könnyen abba torkollhat, hogy sokan visszamennek minimálbérre, a tehetősebbek és a vállalatok megtakarításuk egy részét kiviszik az országból. Az előző kormányok nagy társadalmi áldozatok árán folyamatosan csökkentették az inflációt - most megint arra készül a kormány, hogy növelje az árszintet, mert úgy könnyebb egyensúlyba hozni a költségvetést. Márpedig az inflációs várakozásokat előbb vagy utóbb ismét meg kell majd törni. Borzasztóan fájdalmas lesz.

Összességében akkor mit mondhatunk el? Visszalépünk vagy csak egy másik úton próbálunk meg előrehaladni?

Egy tökéletesen elhibázott úton, erőszakosan menetel előre a kormány. Matolcsy egy tökéletesen elhibázott, téves koncepcióból indul ki, és a kormány dupla vagy semmi alapon ezen az úton megy. Ennek tragédia lesz a vége. Nem hülyeségről, vagy politikai számításról van szó. Mindaz, ami történik, amögött egy végiggondolt, ám de teljesen hibás gazdasági és politikai világkép van. Shakespeare gyönyörű szavaival: „Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer."

Meddig mehetünk ezen az úton? Nem közeledünk már a végéhez, amikor már tényleg nem lesz más választás, csak a változtatás?

Nincs olyan kényszer, amelyik garantáltan a jó úton tart egy országot. Akármeddig lehet süllyedni.

Az interjú első részét a magánnyugdíjpénztárakat érintő kormányzati bejelentés következményeiről itt olvashatják.