Ennyi magyar árut adtunk el külföldön

Novemberében a kivitel volumene 3,9, a behozatalé 5,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az aktívum 478 millió euró volt, 204 millió euróval kevesebb a 2017. novemberinél. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,8, a behozatalé 5,1 százalékkal emelkedett. 2018. január–novemberben a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 5,6 milliárd euró volt.
Dzindzisz Sztefan, 2019. február 1. péntek, 09:11
Fotó: Reuters

2018. novemberben:

 • A kivitel értéke 9 milliárd 474 millió euró (3055 milliárd forint), a behozatalé 8 milliárd 996 millió euró (2901 milliárd forint) volt. (Mi történt októberben?)

2018. novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 4,5, az importé 7,3 százalékkal emelkedett.
 • A termék-külkereskedelem aktívuma 204 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 18 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 5,6, exportban 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 3,3, a dollárral szemben 6,8 százalékkal gyengült.
 • A gépek és szállítóeszközök 2017. novemberi áron számított kereskedelme a kivitelben 5, a behozatalban 7,1 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja kismértékben emelkedett, importja enyhén mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A kivitel növekedésében a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja kismértékben, importja közel tizedével csökkent. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja közel ötödével, importja nagyobb mértékben, közel negyedével emelkedett. Az export és az import növekedése a hang, képek vagy más adatok vételére, átalakítására és továbbítására vagy helyreállítására szolgáló gépek forgalomváltozásával függ össze. A behozatalban jelentős volt még a mobiltelefonok és azok alkatrészeinek forgalomváltozása. A villamos gépek, készülékek és műszerek exportja kismértékben, importja közel tizedével bővült. A növekedést importban az elektronikus integrált áramkörök, exportban az elektromos transzformátor, akkumulátor és egyéb elektromos készülék alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 3,9, az importja 5,8 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint tizedével, behozatala közel hetedével növekedett. Az emelkedést mindkét irányban a gyógyszerek, illetve a terápiás és egyéb célokra előkészített emberi és állati vér forgalma eredményezte. A műanyag-alapanyagok exportja közel tizedével, importja több mint tizedével emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma exportban közel tizedével mérséklődött, importban viszont kismértékben növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása mindkét forgalmi irányban dominált, behozatalban még a gyógyászati műszerek és azok alkatrészeinek forgalma volt meghatározó. A vas- és acélexport közel tizedével nőtt, míg importja pár százalékkal visszaesett. A színesfém kivitele éppen, hogy elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől, behozatala viszont kismértékben emelkedett. Importban az alumíniumlap, -lemez és -szalag, exportban a megmunkálatlan alumínium forgalomváltozása dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma kivitelben pár százalékkal, behozatalban viszont közel tizedével meghaladta az előző év azonos időszakának a szintjét.
 • Az energiahordozók importvolumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az exportvolumene 0,8 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek forgalma mindkét irányban kismértékben növekedett. A természetes és mesterséges gáz importja közel ötödével, exportja közel harmadával meghaladta a 2017. novemberi szintet. A villamos energia behozatala több mint tizedével, exportja közel ötödével csökkent.
 • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,7, az importé 2,6 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint tizedével mérséklődött, míg az importja kismértékben nőtt. Kivitelben a búza forgalmának a csökkenése, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalmának a növekedése dominált. A hús és húskészítmények importja több mint tizedével, exportja kismértékben nőtt. A növekedés behozatalban a sertéshús, kivitelben pedig az élelmezési célú baromfi forgalomváltozásának tulajdonítható. Az ital exportja alig, importja több mint tizedével nőtt. A növekedés behozatalban az ásványvíz és szeszes ital, kivitelben az ásványvíz és a bor forgalomváltozásával függ össze. A dohány és dohányáru importja kismértékben meghaladta az előző év azonos időszakit, exportja közel negyedével emelkedett. Behozatalban a feldolgozatlan dohány, kivitelben a szivar és cigaretta forgalma dominált.
 • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,8, az onnan érkező behozatalé 2,5 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi többlet 255 millió euróval nőtt, és 993 millió eurót tett ki. Az export 82, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,9 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 15 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 459 millió euróval romlott, és 514 millió eurós passzívumot mutatott.

2018. január-novemberben:

 • • A kivitel értéke 97,4  milliárd euró (31 001 milliárd forint), a behozatalé 91,7 milliárd euró (29 209 milliárd forint) volt.

2018. január-novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • A kivitel volumene 4,6, a behozatalé 6,2 százalékkal emelkedett.
 • A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1 milliárd 864 millió euróval csökkent, és 5,6 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 3,9, exportban 3 százalékkal nőtt az előző év első tizenegy hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,9 százalékkal romlott.
 • A forint az euróhoz képest 3,1 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 2,3 százalékkal felértékelődött.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK