Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hat balatoni vízirendészeti rendőrőrsön 56 hajóvezető 17 szolgálati kisgéphajóval látott el szolgálatot. A tapasztalatok szerint nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség elsősorban rendőri intézkedésre, mentésre. Ennek legfőbb okai a hirtelen jött időjárás változások voltak.

Az április elejétől október végéig tartó viharjelzés ideje alatt 10 ember fulladt a Balatonba. A BVRK munkatársai idén eddig 132 esetben 311 fürdőzőt, illetve hajózót mentettek ki a Balatonból. A tó számos fesztiválnak és vízi-rendezvénynek adott otthont, amelyek megfelelő biztosításában szintén nagy szerepe volt a viharjelzéseknek. A vízibiztonság érdekében végzett munkában nagy segítséget jelentettek idén is a vízimentő- és vitorlás egyesületek, továbbá a készenléti rendőrség által biztosított, naponta járőröző helikopterek.

Az idei nyárra a változékony időjárás volt a jellemző, mégis többen érkeztek a Balatonhoz, mint a korábbi években - ismertette a siófoki központú vízirendészeti kapitányság vezetője, Horváth László a siófoki képviselőtestület számára nemrég tartott beszámolójában. A tó 144 kijelölt, és ennél is több jelöletlen fürdőző helyén egy-egy nyári napon több mint 300 ezren töltötték  szabadidejüket. Idén 9 új balatoni fürdőhelyet is kijelöltek.

Az idén kísérleti jelleggel bevezették, hogy a vízirendészet hajóin piros, illetve sárga zászlók kitűzésével is jelzik, ha első, illetve másodfokú viharjelzés van érvényben. A tapasztalatok alapján bevált a kezdeményezés, ezért javaslatot kívánnak tenni az érintett jogszabály módosítására.

Az idegenforgalmi szezonban a víziközlekedési szabályok megsértése miatt 607 esetben figyelmeztettek a vízirendőrök, és 190 esetben 209 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést, összesen 1,56 millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki. A korábbi évekhez képest nagymértékű változás sem a bűncselekmények számában, sem az összetételében nem volt tapasztalható.