Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2018. márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 11, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák közel kilenctizedét realizáló szállodákban 7,5 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma valamennyi turisztikai régióban nőtt, a legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon. (Elmarad a turizmus megváltása, egyre nagyobb a feszültség.)
  • A belföldi vendégek száma 15, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 16 százalékkal bővült, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban emelkedett. A belföldi vendégéjszakák nyolctizedét realizáló szállodákban 16 százalékos volt a növekedés. A belföldi vendégforgalom mindegyik turisztikai régióban bővült, a növekedés mértéke Észak-Alföld kivételével valamennyi régióban kétszámjegyű volt. A belföldi vendégforgalom kedvező márciusi alakulását ebben az évben a naptárhatás is befolyásolta: március 15-e hosszú hétvége volt, valamint a nagypéntekkel kezdődő húsvéti ünnepek kezdete is erre a hónapra esett.
  • A szállodák szobakihasználtsága 4,2 százalékponttal 56,7 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel 19 százalékkal (34 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 19 százalékkal (19 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 29 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 8,5 százalékkal (7 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 17, a belföldi 23 százalékkal magasabb volt az előző év márciusinál.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 13 százalékkal többet, közel 1,4 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1778 szálláshelyen, köztük 796 szállodában fizethettek a vendégek.
2018. március 31-én az előző év azonos időpontjához képest:
  • 93 egységgel több, 2573 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák és férőhelyek száma nem változott számottevően.

2018. január-márciusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,2 (2,6 millió), a belföldi vendégek 14 százalékkal több (2,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal 50,8 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 15 százalékkal több, 86 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 14 százalékal nőtt, és megközelítette a 47 milliárd forintot.
Kép forrása: Ibis Budapest Airport Hotel