Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése, az egészségügyi és a szociális területen dolgozók részére kifizetett emelt bérkiegészítés, illetve kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első tíz hónapjában a nettó keresetek emelkedése - a szja-kulcs 1 százalékpontos csökkenése következtében - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,6 százalék volt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 262 200 forint volt. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 174 400 forintot tett ki, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 181 600 forintra becsülhető. A bruttó átlagkereset 5,4 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 7 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 258 300 forint volt.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 144 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9500, illetve 9400 forint.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (511 700 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (151 700 forint).

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 171 800 forint volt. 2016-ban a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai - elsősorban a kétgyermekes családok esetében - jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 179 000 forintra becsülhető. A bruttó átlagkereset 6 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a szja-szabályok változása miatt 7,6 százalékkal lett magasabb egy év alatt.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,2 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett.