Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A TVE 20 csomag zsírkréta ólomtartalmát és használhatóságát vizsgálta meg, a labormérések mellett grafikusok értékelték a kréták használhatóságát (mennyire kenődik, morzsálódik), valamint pontozták a csomagolást és a fogyasztói tájékoztatást.

A 20 csomagból 10-nél nem volt kimutatható az ólom, ugyanakkor azokban sem lépte át a nehézfém-koncentráció az uniós határtértekét, amelyeknél a laboratórium kimutatta a veszélyes anyagot. Az EU-s határérték zsírkrétákra és játékokra jelenleg 13,5 milligramm kilogrammonként. A vizsgálatban a kimutathatósági határ a termékek zsírtartalmától függően 0,04-0,3 milligramm között volt.

A fekete, lila, sötétkék, sötétzöld, barna és narancssárga kréták tartalmaztak a legtöbb ólmot, míg a citromsárga, rózsaszín, világoszöld krétákban alacsonyabb volt a nehézfém koncentrációja.

Az ólomtartalom, használhatóság, környezetvédelem és fogyasztói tájékoztatás szerinti összesített lista élén kis pontkülönbséggel a Kores, a Pax Junior, 3 Faber Castell termék, a Crayola viaszkréta, valamint Staedtler Noris Club Twister zsírkréta nevű terméke végzett. Egyikben sem volt kimutatható ólom, nagyon jól használhatók (nem kenődnek, morzsálódnak). Pontot amiatt veszítettek, hogy a többséget nagyon távoli országból szállítják illetve a Paxnál és a Staedtlernél műanyag burkolatot használnak, ami hulladékkezelés szempontjából nem szerencsés.

Utolsó helyen szerepelt többek között magas ólomtartalom miatt a Voskovky Jumbo nevű termék, gyenge használhatóság és a származási hely hiánya miatt is pontot veszített, valamint az ICO 3 terméke, habár ezek között volt jól használható termék is.

További részletek a TVE oldalán