Jövőre 22,9 milliárd forint osztalékbevétellel számol a központi költségvetés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, amiben a legnagyobb tétel a Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) várt 10 milliárd forint osztalék - derül ki a költségvetési törvényjavaslat indoklásából.  

A Szerencsejáték Zrt.-től 4 milliárd, az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től egymilliárd, a többi cégtől összesen 7,9 milliárd forint osztalékot irányoz elő a törvényjavaslat.

Az MVM tavalyi, 2009. évi 36,73 milliárd forint adózott nyereségéből 35,1 milliárd forint osztalékot fizetett, amiből 20 milliárdot osztalékelőlegként még 2009-ben vett ki az állami tulajdonos. A Szerencsejáték Zrt. hétmilliárd forintos osztalékában 5,096 milliárd forint az adózott nyereség volt, amit kiegészítettek az eredménytartalékból 1,9 milliárd forinttal.

A jövő évre előirányzott hasznosítási bevételek 34,65 milliárd forintot tesznek ki, ebben szerepel az osztalékbevétel, továbbá 2,73 milliárd forint koncessziós díjbevétel. Ehhez járul még 1,18 milliárd forint egyéb bevételi előirányzat, ami döntően kamatbevétel és továbbszámlázott, áthárított közüzemi díj.

A kiadási előirányzatok között ötmilliárd forint jut ingatlanprojektekre. Ezek közül a törvényjavaslat - a ráfordítások meghatározása nélkül - megnevezi a fontosabbakat: egyebek között az amerikai követség felújítását, a Budavári parkolóprojektet, az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet elhelyezését, a Magyar Államkincstár Hold utcai épületének felújítását és a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság korszerűsítését.


A törvényjavaslat szerint jövőre az MNV 14,37 milliárd forintot fordíthat tőkeemelésre, amiből a legnagyobb összeg, 13,75 milliárd forint a Malévé. Az MVN az MTI kérdésére a légitársaság negatív saját tőkéjével magyarázza a szükséges tőkeemelést, de felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési törvény csak a fedezetét teremti meg a tőkeemelés lehetőségének, ahhoz, hogy megvalósuljon, még engedélyeztetni kell a megfelelő szervezetekkel. A készpénzes tőkeemelést a légitársaság részben "a szezonális működésből eredő működési hiány finanszírozására, részben a társaság reorganizációja keretében szükséges intézkedések fedezetére, az adósságcsökkentést is beleértve, fordíthatja" - közölte írásos válaszában az MNV az MTI-vel.

A légitársaság tőkejuttatása mellett friss tőkét kap többek között a Kopint-Datorg Infokommunkációs Zrt., a Hungaroring, a Gödöllői Királyi Kastély Kft., valamint négy - döntően megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató - non-profit vállalkozás.

A Kopint-Datorg Zrt. 967 millió forintos tőkeemelését a vagyonkezelő az MTI kérdésére azzal indokolta, hogy a társaság "a jövőre nézve a kormányzati hálózati és informatikai konszolidáció működtetője és üzemeltetője, ennek fejlesztésével összefüggésben van szükség a társaság jegyzett tőkéjének megemelésére."

A Hungaroring Zrt. 500 millió forintos tőkeemelése az MNV magyarázata szerint azért indokolt, mert 2010-ben a társaságnak semmilyen támogatást nem terveztek. A Hungaroring gazdasági helyzetének áttekintése most folyik, és csak az átvilágítás után lehet tudni, hogy mennyire veszteséges, milyen intézkedések szükségesek a likviditás fenntartására.

A Gödöllői Királyi Kastély Kft. 203 millió forint tőkeemelésének magyarázata az, hogy a felújítás tervezett összegéhez képest 100 millió forinttal többe kerül. A Gödöllői Királyi Kastély felújítás alatt lévő lovardájának épülete a tervek szerint az európai uniós elnökség idején számos tanácskozásnak ad majd helyet. Többletköltséget okoz a helyszínhez vezető út kialakítása is - közölte az MNV -, hozzátéve, hogy azt már a vagyonkezelő végezteti el.