Ennyi pénzt kapnak az egyházak az államtól

A legtöbb forrást, 8,8 milliárd forintot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kapta: a legnagyobb hazai egyház egyedül többet kapott a támogatások felénél. A reformátusok 2,2 milliárd, az evangélikus 1 milliárd forinthoz jutottak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közzétette a februári támogatási szerződéseinek összesítését.
Szabó Dániel, 2017. március 18. szombat, 18:48
Fotó: Reuters

Az egyházak állami finanszírozása nemcsak azóta fontos állami feladat, hogy Magyarországnak önmagát kereszténydemokratának valló kormánya van. A rendszerváltáskor a törvényhozók több okból is arra jutottak, hogy a felekezetek kiadásait nem lehet csak a hívekre terhelni egyházi adó vagy magánfelajánlások formájában. Egyrészről a vallási szervezetek több állami feladatot is ellátnak: például szociális és oktatási intézményeket tartanak fenn. Másrészről fontos érv volt, hogy a kommunizmus az egyházi tulajdonok legnagyobb részét államosította, az azonnali, egyszeri kárpótlás lehetetlenné vált. Valamint az is érvként hangzott el, hogy az állam nem teheti meg, hogy akár több millió hívő állampolgáráról ne gondoskodna.

Azóta az egyházi finanszírozási rendszer átalakult: a kormány többek között meghatározta, hogy melyek az elismert egyházak, melyek csak felekezetek, valamint arról is döntöttek, hogy kik kaphatnak adómentességet. Továbbá abban is módosult a rendszer, hogy a korábbi egyszeri kifizetés helyett évente több részletben, több jogcímen utalnak támogatásokat. Emellett nemcsak a központi szervezetek, hanem a kisebb közösségek, egyházmegyék is támogatást kapnak, ha külön törvényi előírásoknak - például az 5000 fős hívőszámnak - megfelelnek.

A történelmi egyházak kapták a legtöbbet

Az Emmi összesen 14,27 milliárd forint támogatást osztott szét februárban a hazai felekezetek és egyházak között. Az egyházi törvény alapján ebben az összegben benne vannak a múlt hónapban kiutalt személyi jövedelemadó (szja) támogatások, azok kiegészítései és az alapműködési keretösszeg is. De a tárca fizeti ki azokat a tételeket is, amelyek az államosított, de vissza nem szolgáltatott egyházi ingatlanok után járnak.

A nemrég közzétett táblázat szerint az előző hónapban folyósított támogatások közül a történelmi egyházak kapták a legtöbbet: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2,7 milliárd forinthoz jutott az egykori ingatlanvagyona után, míg 5,92 milliárdhoz alaptámogatásként. A legutolsó népszámláláson egyébként közel 38 százalék vallotta magát római, 1,8 százalék görög katolikusnak.

A második legtöbb forráshoz a Magyarországi Református Egyház jutott, mintegy 2,93 milliárd forintot kaptak. A képzeletbeli dobogóra a Magyarországi Evangélikus Egyház került fel, hozzájuk 1,01 milliárd forint jutott a különböző jogcímeken.

A világegyházak közül három buddhista szervezet (a Tan Kapuja Buddhista Egyház, a Buddhista Misszió és a Gyémánt Út Buddhista Közösség) összesen 245 millió forintot kapott februárban. A magyarországi iszlám felekezetekhez - így a Magyarországi Muszlimok Egyházához és a Magyar Iszlám Közösséghez - összesen 11,13 millió forint került.

A hazai zsidó közösségek közül a legkevesebb pénz, 31 millió forint a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita közösségnek járt. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 87,6 millió forinthoz, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 420,23 millió forinthoz jutott. A három szervezet összesen 560,2 milliárd forintot kapott.

A több hívővel rendelkező felekezetek közül a Magyarországi Baptista Egyház 297,43 millió forintnyi támogatást kapott. A Hit Gyülekezete ennél alig kevesebbet, 269,25 millió forintot.

Egyházi támogatások (2017. február)
Egyházi szervezet neveJogcímTámogatás összege (millió forint)
Hit GyülekezeteAlaptámogatás, szja és kiegészítés269,3
Magyar Katolikus Püspöki KonferenciaÁt nem adott ingatlanok utáni járadék2 789,2
Magyar Katolikus Püspöki KonferenciaAlaptámogatás, szja és kiegészítés5 928,6
Krisztusban Hívő Nazarénus GyülekezetAlaptámogatás, szja és kiegészítés11,9
Magyarországi Muszlimok EgyházaAlaptámogatás, szja és kiegészítés6,1
Magyar Iszlám KözösségAlaptámogatás, szja és kiegészítés5,1
Egységes Magyarországi Izraelita HitközségÁt nem adott ingatlanok utáni járadék56,2
Egységes Magyarországi Izraelita HitközségAlaptámogatás, szja és kiegészítés31,5
Magyarországi Autonóm Orthodox IzraelitaÁt nem adott ingatlanok utáni járadék3,7
Magyarországi Autonóm Orthodox IzraelitaAlaptámogatás, szja és kiegészítés48,6
Magyarországi Zsidó Hitközségek SzövetségeAlaptámogatás, szja és kiegészítés86,3
Magyarországi Zsidó Hitközségek SzövetségeÁt nem adott ingatlanok utáni járadék334,0
Tan Kapuja Buddhista EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés118,0
Buddhista MisszióAlaptámogatás, szja és kiegészítés47,8
Gyémánt Út Buddhista KözösségAlaptámogatás, SZJA és kiegészítés79,8
Magyarországi Evangélikus EgyházÁt nem adott ingatlanok utáni járadék386,4
Magyarországi Evangélikus EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés625,4
Magyarországi Református EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés2 223,3
Magyarországi Református EgyházÁt nem adott ingatlanok utáni járadék518,9
Magyarországi Református EgyházÁt nem adott ingatlanok utáni járadék189,4
Magyarországi Kopt Ortodox EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés3,9
Magyarországi Baptista EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés286,4
Magyarországi Baptista EgyházÁt nem adott ingatlanok utáni járadék11,0
Magyar Unitárius EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés35,6
Konstantinápolyi Egyetemes PatriarchátusAlaptámogatás, szja és kiegészítés5,1
Magyar Pünkösdi EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés63,6
Orosz Orthodox EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés13,8
Hetednapi Adventista EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés36,3
Budai Szerb Ortodox EgyházmegyeÁt nem adott ingatlanok utáni járadék26,4
Budai Szerb Ortodox EgyházmegyeAlaptámogatás, szja és kiegészítés11,2
Magyarországi Román Ortodox EgyházmegyeAlaptámogatás, szja és kiegészítés7,0
Magyarországi Metodista EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés14,9
Szent Margit Anglikán Episzkopális EgyházAlaptámogatás, szja és kiegészítés2,8
Összesen-14 277,5
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

*: több egyház köznevelési feladatokra is támogatást kapott, mivel ez oktatási tevékenységük támogatása, nem a felekezeteknek adott támogatás, a táblázatban nem tüntettük fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyugdijas_szakerto, 2017.05.20 15:48

Valóban, ne az egyházakról vitatkozzunk - bár az sem volna értelmetlen...
Ezekkel a pénzekkel, amikről a cikk szól, igazából nincsen baj. Hatályos törvényi, jogszabályi kötelezettség alapján, kötelező járandóságként kapják az egyházak ezeket a pénzeket - igaz a legújabb egyházi tv alapján már csak 32 közösség. Minden kormány előszeretettel kommunikálta ezeknek a pénzeknek az eljuttatását, nem kis vitát kavarva olykor a közéletben (amikor még volt ilyen).
A gond igaziból azokkal az ezen összegeken felüli közvetlen támogatásokkal van, amelyek alkalmi, egyszeri, sokszor ilyen-olyan kapcsolatokon keresztül kapott, kisírt támogatások. Talán még ezzel sem lenne gond, ha mindez átláthatóan történne, hiszen valóban sokszor hasznos, értelmes, a köz javát szolgáló projektekre kapnak az egyházak támogatást. A fő gond igaziból az, hogy ezekkel az egyszeri, közvetlen támogatásokkal a Kormány semmi mást nem csinál, mint megveszi az egyházak némaságát és politikájának feltétel nélküli csendes támogatását. Utoljára a Bajnai kormány idején volt érdemi párbeszéd-kísérlet az egyházfinanszírozás rendjének újragondolására. A 2., 3. (és vélhetően majd a 4.) Orbán kormány minden eszközzel azon van, hogy eltussolja az egyházak finanszírozásának újragondolását és ezzel folyamatosan kiszolgáltatott helyzetbe tartsa a közösségeket. Persze mindez nem a Kormány hibája, hanem elsősorban is az egyházak vezetőié, akik kérdés és kritika nélkül fogadják el ezt a helyzetet és taszítják ezzel közösségeiket egyre nagyobb függőségbe. A titok ugyanis, hogy a táblázatban hozott összegek szabad felhasználásúnak minősülnek (az ingatlanjáradék is, csak bizonyos megszorításokkal), a közvetlen támogatások pedig nem. A Kormány a közvetlen támogatások édes mérgével beleszól az egyházak működésébe, támogatási feltételeivel - amelyet az egyházak kérdés nélkül elfogadnak - pedig küldetésük végrehajtását befolyásolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.19 15:02

Az egyházakról lehet vitatozni, viszont tény, hogy az újkorban az államtól kapják a bevételeik nagyobb részét. Valamikor birtokaik voltak, tizedet, szedtek.
A vallás egyidős a homo sapiensszel. még sokáig léteznek.
Ma Magyarországon helyzetbe lettek hozva, ilyen kurzus van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2017.03.19 14:37

." Másrészről fontos érv volt, hogy a kommunizmus az egyházi tulajdonok legnagyobb részét államosította, az azonnali, egyszeri kárpótlás " Mégis miből volt az egyháznak vagyona?
Azért érdekes, hogy a katolikus papok meg a hívőkhöz fordulnak adományért a szegényeknek. Gyűjtik a tartós élelmiszert. Talán kevesebb szegény lenne, ha ők is kevesebbet kapnának. Már bocsánat nem az állam adja,hanem mi adófizetők.
Egyébként naponta utazom egyházi gimnáziumba járó diákokkal, még a köszönést sem ismerik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.19 10:12

@ptiszai60@gmail.com: én meg tudom, hogy a bolt, ahova jársz, adócsaló és feketén dolgoztat. Tehát bűnös vagy, mert oda jársz. :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.19 10:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html