Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország pénzügyi helyzetét a külfölddel szemben jellemző, úgynevezett finanszírozási képesség -, amit a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege mutat - több mint 2 milliárd euróval, az első negyedévi 1,090 milliárdról 3,122 milliárd euróra emelkedett. A tőkemérlegben ugyanis az első negyedévi 141 millióról csaknem tízszeresére 1,391 milliárdra ugrott az uniós tőketámogatásokból befolyt összeg.

A fizetési mérleg többletének növekedése az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetésekből ered, az aktívum 781 millió eurós emelkedéssel duplájára, 1,478 milliárd euróra szökött fel, de 228 millióval emelkedett a szolgáltatások külkereskedelmének többlete is. Az idegenforgalmi szolgáltatások aktívuma 251 millió euróval haladta meg az első negyedévit és alig (6 millió euróval) maradt el az egy évvel korábbi felülvizsgált adattól.

A reálgazdasági tételekkel ellentétben a jövedelmek növekvő kivonása akadályozta meg a többlet még nagyobb növekedését. Az elsődleges jövedelmek elutalása 418 millió euróval 1,251 milliárd euróra nőtt. Ezen belül a befektetések után járó jövedelmekből nettó 2,371 milliárd eurót utaltak haza, 556 millióval többet az első negyedévinél, amiből a működőtőke befektetésekből eredő profit repatriálás 1,742 milliárd eurót tett ki, ami 287 millióval több az első negyedévinél és 517 millió euróval haladja meg az egy évvel korábbit.

Ezzel szemben a Magyarországra visszaforgatott újra befektetett jövedelem 309 millióra esett vissza az első negyedévi 1,190 milliárdról és csaknem 700 millióval elmaradt az egy évvel korábbitól is. Az adatok tanúsága szerint ráadásul a visszaforgatott profitnál 170 millió euróval nagyobb 479 millió euró FDI kivonása is bekövetkezett.

A munkavállalói jövedelmekből viszont az előző negyedévivel nagyjából azonos összeget nettó 709 millió eurót utaltak haza, de az Európai Unióval lebonyolított folyó átutalások 411 millió eurója 140 millióval több az első negyedévinél.

A pénzügyi mérleg adatai szerint a második negyedévben külföldön eszközölt magyar befektetések összege 654 millió euróval meghaladta az országba beáramló külföldi működőtőkét és 1,052 milliárd eurót tett ki.

(Fotó: Shutterstock)