Ennyi szemetet termeltek a magyarok - megjött az EU-lista

Elképesztő mennyiségű szemetet termel a magyar lakosság, fejenként pontosan 379 kilót évente - ezzel azonban még mindig az alsó harmad közepén van az EU-s listán. Ugyanakkor, hogy újrahasznosításban majdnem hozzuk az átlagot - írja a Pénzcentrum.hu. Íme, az Eurostat szemétadatai.
K. Kiss Gergely, 2018. január 27. szombat, 14:07
Fotó: Shutterstock

Az unós statisztikai hivatal szerint 2016-ban egy átlagos európai 480 kiló szemetet termelt, a lista legalján a románok, a legtetején pedig a dánok vannak. A Világbank adatai szerint ugyanis a dánok egy főre jutó fogyasztása 2016-ban 28 282 dollár volt, a románoké pedig csupán 6622. Ez a mutató Magyarország esetében 7677 dollár. (A részletes adatokat itt találja.)

Az EU szemétlistáján második helyen áll Málta, a "bronzérmes" Ciprus, ezt követi sorrendben Németország, Luxemburg, Ausztria, Hollandia és Görögország - idézi a portál.

Magyarország az EU-s országok közül alulról a hatodik, több szemetet állítunk elő, mint a már említett EU-utolsó Románia és megelőztük még alulról sorrendben Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Észtországot is.

A legnagyobb újrahasznosító az EU-ban Németország, a szemétmennyiségének közel felét (48 százalék) dolgozza fel. Másodikként Szlovénia következik (46 százalék), a harmadik helyezettek pedig svédek és belgák, egyaránt 33 százalékkal.

Magyarország a középmenzőnyben helyezkedik el a listán 27 százalékkal, a 28 EU-tagország átlaga 29 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK