Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A lakosság dohányzása miatti kiadások meghaladják a 440 milliárd forintot, ezzel áll szemben a dohányzásból származó 360 milliárdos állami bevétel (közel háromnegyede a jövedéki adó). A mérleg tehát 80 milliárd forintos mínuszt mutat − derül ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet  "A dohányzás társadalmi terhei Magyarországon" című tavaly megjelent tanulmányából.

A magyar férfiak harmada, a nők közel negyede dohányzik, az ezzel összefüggésbe hozható betegségekkel pedig félmillió beteget kellett a kórházakban ellátni 2010-ben. A járóbeteg-szakrendelésen regisztrált, dohányzással összefüggésbe hozható 3,6 millió eset közel 40 százalékának ellátását a dohányzás miatti megbetegedés tette szükségessé. 2010-ben több mint 20 ezer ember halt meg ilyen okokból Magyarországon, a veszteség kétharmada a gazdasági szempontból legaktívabb életszakaszra, a 35 és 65 év közötti időszakra esett. (A dohányzó nők legalább 19, a férfiak 16 évvel korábban halnak meg.) A naponta dohányzók aránya 2000 óta a férfiaknál csökkenő tendenciát mutat, míg a nőknél nincs számottevő változás. Az elszívott cigaretták száma közel 8 százalékkal mérséklődött 2009 óta, de 2012-re a sodortak száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott mennyiség harmadát − állítják a kutatók.

Tavaly októberben 18 hónapos program indult a cigarettázástól való elszakadás megkönnyítésére: a 238,6 millió forintos, uniós támogatású projekt keretében az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve hozta létre az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot. Mint Szántó Richárd projektmenedzser lapunknak elmondta, a program keretében működtetnek egy 24 órás call centert, ahol hat pszichológus ingyenes zöld számon ad tanácsot a rászorulóknak. A projekt részeként tüdőgyógyászoknak, tüdőgondozóban dolgozóknak és háziorvosoknak tartanak továbbképzéseket, emellett hamarosan elindul egy leszokást segítő weboldal is. A vissza nem térítendő támogatásból legalább 30 ezer hívást kell lebonyolítani és ötezer klienst kell a rendszerbe integrálni (jelenleg már ezren vannak) − mondta el Szántó, aki ennél jóval többet jósol. A projektmenedzser arra számít, hogy fél év múlva a résztvevők 25, egy év múlva pedig 15 százaléka válik tartósan nem dohányzóvá.