Ennyiből él az átlagmagyar - íme, a friss számok!

Idén szeptemberben Magyarországon a bruttó átlagkereset 292,9 ezer forint volt, 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2017. november 22. szerda, 09:00
Fotó: Pixabay

Így 2017. január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 290,9 ezer forint volt. Az év első kilenc hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - közölte a KSH.

Eszerint 2017. szeptemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 292 900 forint volt.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 700 forintra becsülhető.
 • A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

2017. január-szeptemberben:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 290 900 forint volt.
 • A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (559 500 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (181 100 forint).
 • A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 108 ezer fő - az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8800, illetve 8500 forint.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 193 400 forint volt. Idén a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 201 300 forintra becsülhető.
 • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 304 900 forint volt, amely 12,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt.
 • A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
 • A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,4 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett.
 • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél kisebb mértékben, 12,6 százalékkal nőttek.

Címlapkép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2017.11.23 10:01

@ezt-nektek:
LOL
Monnd meg nekik, hogy ne hazudozzanak, mert te sokkal jobban tudod hogyan kell kiszámolni!
:D
Magyarázd el nekik, hogy ezentúl úgy kell számolniuk az adatokat, hogy az minél kedvezőtlenebb legyen a Fidesznek!
:D
Igazi libsibolsi, megértő, elfogadó-befogadó gondolkodás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.23 00:30

@krix3: "Jé, nézd már a szemét eurostatot, hogy hazudik: 4.2 %-os munkanélkülidéget ír! :DDDD A hazug libsit előbb utolérik mint a sánta kutyát...:D"

More! Te szutyok jobber már megint ordas módon hazudsz? A jelenlegi Eurostat adatok a KSH-tól származnak, és köztudott, hogy a KSH-nál beleszámolják a "közmunkásokat", és a "külföldön dolgozókat" is a publikált adatba! Én azt írtam, hogy ha ugyanúgy megvizsgálnák, mint az államadósságot, akkor nagyon könnyedén elképzelhető, hogy ennél a számnál is korrekciót rendelnének el, mint azt ahogyan az államadósságnál is tették, mert ott is kamuzott a KSH!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.23 00:04

@krix3:
ezt-nektek: "Én nem nagyon csodálkoznák, ha ezeket a számokat is megvizygélná az Eurostat, és jelentős eltéréseket tapasztalna! "

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Unemployment_rates,_seasonally_adjusted,_September_2017_(%25)_F2.png

Jé, nézd már a szemét eurostatot, hogy hazudik: 4.2 %-os munkanélkülidéget ír!
:DDDD

A hazug libsit előbb utolérik mint a sánta kutyát...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.23 00:00

@ezt-nektek:
"az mind-mind az EU ajándéka!"

Ja, látványparkok, 0.5 m magas kilátók...
A többit meg nincs aki működtesse, mert az értelmesebbeket már kivitték külföldre, csak néhány hazafi (mint én) és néhány idióta (mint te) maradtunk itthon!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.22 22:04

@krix3: "Ja, mer' a zeu csupa jóságból adja a zsozsót, ugye?
Semmit se vett el érte cserébe?
Csak a piacainkat, az orvosainkat, a mérnökeinket..."

More! Jobber szutyok, az "EU" amit adott, akár pémzben, akár gépekben, akár beruházásokban, az itt van, az mind-mind az EU ajándéka!
Az, hogy a vezéred az adóbevételekből, és az EU-s pénzekből a saját, és a haverjai zsebének a telitömésével, a stadion építéseivel, meg a focival foglakozott, és nem a hazai bérek mihamarabbi EU-s szintre növelésével, és azzal, hogy idehaza tartsa akár az orvosokat, vagy akár a fiatal szakembereket, arról csak ő, és ti tehettek!

"Munkanélküliség: 11.5 > 4.2 %, foglalkoztatottak száma 4.2m fölött..."

More! Azt azért tedd hozzá. hogy csak a hazai KSH szerint jönnek ki ezek a számok! :-) Én nem nagyon csodálkoznák, ha ezeket a számokat is megvizygélná az Eurostat, és jelentős eltéréseket tapasztalna! :-)
Gondolom érted jobber szutyok, hogy ez a hazugságod sem álja meg a helyét, mint ahogyan a többi sem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html